Vuxet och beundransvärt

På en skola i Luleå har de satt upp en toalettskylt på väggen där en kille/man står och kikar ner över väggen på tjejen/kvinnan. En rolig skylt kan man tycka. Om den hänger på rätt ställe.

En del kan också tycka att den är kränkande. Oavsett om man tillhör den lättkränkta sorten eller ej skulle man kunna tänkas tycka att den är lite olämplig på en skola för årskurserna 4-9. Jag vill minnas att killar i den åldern inte har mycket bättre för sig än att försöka kika in i tjejernas omklädningsrum och toaletter. De behöver inte alls den vuxna personalens uppmuntran och medgivande för detta, de kommer på det helt själva utan hjälp.

Toalettsits mini
Bild av vår toalett. Helt orelaterat till inlägget eller händelsen. Klicka på länken till Aftonbladet om ni vill se den aktuella skylten.

En fjortonårig tjej protesterade och bilden hamnade i sociala medier. Lokaltidningen skrev en artikel.

Hur hanterade då den kvinnliga vuxna rektorn den här kritiken? Jo, man får lov att beundra henne. Hon måste känna sig stolt över sitt handlingskraftiga agerande.

Skolan ordnade helt enkelt en omröstning bland eleverna. Som går i årskurs 4-9. Sa jag det? Åldrarna typ 10-16 tror jag att det blir. Jag har inga vetenskapliga bevis för det här påståendet, men visst är det väl de åren under en livstid när det är allra svårast att hantera och motstå grupptryck?

“Enkäten visade att 98% av eleverna vill ha kvar målningen på skolan. Den visade även att 99,1% av eleverna inte mår dåligt av tavlan”.

Det här måste kännas jättebra och tryggt för de föräldrar som har barn på skolan. Om man som förälder vänder sig till skolan och ber om hjälp för att ens barn inte mår bra, kanske blir mobbat på skolan. Då kan man dra slutsatsen att föräldern får till svar “Mår ditt barn dåligt? Det gör ingenting. Vi har 300 elever och bara 3 mår dåligt, så dem bryr vi oss inte om”.

Men den kompetenta vuxna personalen på skolan nöjde sig inte med en liten enkät. Barnen, eleverna, nej vi säger barn va? För det är ju det man är i åldrarna 10-16, fick även skriva ner sina åsikter om bilden. Sedan satt någon (bildläraren kanske?) och klippte ut dessa åsikter och tejpade upp dem på väggen.

Varför det? Jag tror att man gjorde det för att visa den här 14-åriga tjejen att “ingen tycker som du”. Jag tror att det personalen vill visa är att om barn/ungdommar har fräckheten att kritisera något på den här skolan då tar personalen de andra barnen till hjälp för att mobba den som har uttryckt en åsikt. För det måste ju ha varit jätteroligt för den här tjejen att komma tillbaka till skolan och mötas av allt det här uppklistrat på väggen. Dessutom är det inte jämnåriga elever som ligger bakom projektet, utan vuxen personal.

På skolans hemsida står det så här;

“På Tunaskolan arbetar mycket engagerade och kompetenta pedagoger, och vår målsättning är att möta varje barn utifrån deras förutsättningar, ge dem trygghet, självkänsla och verktyg för att kunna påverka den värld de ska leva i.”

Personalen på skolan lyckades alltså använda sig av en fånig/humoristisk bild för att ge ett empiriskt exempel på hur de ger den här fjortonåriga tjejen “trygghet, självkänsla och verktyg att påverka den värld hon lever i”.

Fint gjort av rektorn och personalen va?

2 thoughts on “Vuxet och beundransvärt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *