Amningskurs

När jag var gravid bodde vi ju fortfarande kvar i England och under hela graviditeten pepprades man med amningspropaganda. Tydligen är det bara en liten andel engelska mammor som ammar hela de rekommenderade första sex månaderna, väldigt många har slutat redan efter sex veckor. Här borde jag förstås googla fram lite statistik åt er med hur många % mammor som ammar i England och här i Sverige. Fast det orkar jag inte.

I alla fall blev man skickad på en halvdags amningskurs i slutet av graviditeten om man var förstföderska. Det var fyra mycket intressanta timmar av amningspropaganda. Jag kanske skulle ha lyssnat noggrannare så skulle det kanske ha gått bättre att amma när det sen blev dags. Fyra veckor av tårar, mest från mig men även dottern emellanåt, tog det innan vi fick amningen att funka.

Tillbaks till kursen. Pappor var inte välkomna så där satt vi åtta höggravida mammor med magarna i vädret. När vi kom fick vi var sin docka och ett stickat garnbröst, kursen innehöll nämligen ett praktiskt moment också när vi skulle öva amning. Så där satt alla gravida kvinnor med den där dockan på armen som om att det var en riktig bebis! Utom jag då förstås – jag tycker att det är viktigt att barnet/dockan får chans att utforska sina färdigheter och pröva på att göra saker själv. Så efter fem minuter fick min docka sitta själv på en egen stol bredvid mig. Hon klarade det finemang – en early developer var hon.

Jag hade faktiskt lite svårt att koncentrera mig på att lyssna på amningskursen för jag hade fullt upp med att studera alla andra och undra om de inte skulle bli trötta i armen snart. Men det blev dom inte, de flesta fortsatte tom att bära dockan även under kafferasten. Jag ägnade också en stor del av kursen till att sitta och fundera över varför Sylwia från Polen överhuvudtaget var med på kursen för hon hade läst böcker (plural) och visste redan allting. Troligen var hon där för att räcka upp handen och svara på alla frökens frågor.

Sen kom då det praktiska momentet då vi skulle öva att ”latch on” dockan på det stickade bröstet då vi fick lära oss att man skulle ta nackgrepp på ungen, nypa ihop bröstet och snabbt som attan koppla på bebisen på bröstet. Jag övade två gånger, den andra gången på kursledarens uppmaning som sa att jag skulle prova igen. Okej då. Alla andra satt och övade på svingen i tio hela minuter!

Så här i efterhand kan jag väl erkänna att jag kanske inte tog amningskursen på det allvar som jag borde ha gjort. Det är ju säkert så att de andra deltagara, som höll sina dockor på armen i fyra timmar tills de säkert hade mjölksyra och som övade med garnbröstet 50 gånger, fick amningen att funka så fort navelsträngen var avklippt. Jag däremot fick mitt straff för att jag suttit och hånat de andra i min tysthet när det blev dags att göra det hela på riktigt!

Kolla här vad som finns i butiken! Denna graviditetströja funkar även suveränt medan man ammar. Easy access och allt det där som man behöver när bröstet ska fram sex-åtta gånger per dygn.

2 thoughts on “Amningskurs”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *