Cancer? Have a cup of tea!

En sak som är himla bra med svensk sjukvård är att man får ha två “sjukdomar” på samma läkarbesök. I alla fall på min vårdcentral. I England får man bara ha en åkomma per besök, återigen åtminstone hos den läkare vi hade.

Om man kom dit för att man hade ont i magen och avslutade besöket med att säga “by the way, I have a trapped nerv in my hand as well” så skulle läkaren ha svarat “oh no, you can’t have a trapped nerv at this appointment, you have to make a new one…” också fick man vänta en vecka eller två för att komma tillbaka och avhandla nerven på ett nytt 7 minuters besök en annan gång. När jag var på Cederkliniken igår klarade läkaren Alette av att hantera både min magåkomma OCH min nerv i handen på en och samma gång. Det tycker jag är himla bra service.

Engelsmän har också en tendens att tycka att en kopp te löser alla problem! För cirka 18 månader sen när maken var mitt uppe i sin behandling så hade han ont i magen och började spy mitt i natten. Han hade cancer i tarmarna och när man är opererad i buken/tarmarna kan man få ärrbildningar som gör att man kan få stopp i tarmen, vilket var vad som hade hänt men det visste vi inte då. Jag ville ringa ambulans men maken tyckte att det kändes bättre efter han spytt så han tyckte att vi kunde vänta tills hans kontaktsköterska fanns på plats några timmar senare.

Sagt och gjort – prick kl 8 ringde han sköterskan som ställde en del frågor och sen sa hon “have a cup of tea and see if you feel better, and if not go to the A&E in an hour!”

En dryg timme senare var vi på akuten där maken helt plötsligt kollapsade med ett blodtryck på något i stil med 60 över 30 och blev in-släpad på intensiven och fastkopplad i alla maskiner som fanns. Han hade “bara” blivit “lite uttorkad” så 8ish timmar och 4ish dropp-påsar senare skrev dom ut honom igen.

Men jag brukar fortfarande någon gång då och då förundras över den där te-koppen som sköterskan rekommenderade och om hon hade tänkt sig att den skulle ha någon medicinsk verkan eller om hon det var en sådan där engelsk “when in doubt, have a cup of tea” tekopp hon menade?!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *