Det blev ingen sprit till fredagsmyset

Idag har jag hållit på som en annan husmoder och gjort paj (själv, inte ur ett paket) och hackat sallad och tomater och gurka. Sen cyklade jag som en dåre. När allt det var gjort tyckte jag att jag var förtjänt av en stadstur. När jag annonserade mina planer såg alla andra chansen att slippa göra sina egna ärenden så när jag satte mig i bilen hade jag shoppinglappar från maken, morsan och farsan klistrade på börsen.

Så där rände jag runt stan och handlade cigaretter, gasoltuber till grillen, batteridrivna fönsterputsare till pensionärskuvösen och gud vete allt. När jag hade handlat klart till alla andra var jag så matt att jag satte mig på en bänk för att vila.

Där satt jag och tänkte att jag borde unna mig att köpa något till mig själv. Utarbetad medelålders småbarnsmamma med trött hår och svarta ringar under ögonen som jag är. Inte för att jag tycker att jag ser så medelålders eller trött eller risig i håret ut. Men ni vet, småbarnsmorsa är jag ju och då ÄR man bara alla de där sakerna också. Så jag tänkte att jag borde köpa en ansiktsinpackning och låsa in mig i badrummet (enda rummet med lås, men tyvärr utan badkar) och lägga mig på badrumsmattan med gegga i ansiktet och gurkor på ögonen. Sen borde jag också köpa en återfuktande ansiktskräm för min icke-torra hud för att avsluta min egentid med.

Fast då när jag satt där på bänken så kom jag att tänka på att jag inte skulle bli lycklig av att ligga på golvet med gegga i ansiktet. Å snygg så det räcker är jag ju redan. Så jag funderade vidare.

Då ni, insåg jag att jag hade svaret rakt framför näsan. För jag satt på alkisbänken utanför H&M. Och vad finns rakt över gatan därifrån tror ni? Systembolaget naturligtvis. Då kom jag på att en flaska Pimms var vad som behövdes till fredagsmyset och för att snygga till mig.

Bilden lånad av Systembolaget. Men inte av Systembolaget i Piteå.

Jag kilade in. På vänster sida innanför dörren på bolaget i Piteå står det en massa flaskor som man vanligtvis bara passerar. Där tyckte jag att det var lämpligt att leta efter Pimms. Men där fanns bara portvin och martini. Då kom jag på att Pimms kanske räknas som sprit. Så jag spurtade ner till innersta hörnet där spriten finns. Smaksatt sprit tyckte jag lät som en trolig avdelning. Men hörni i Piteå där hittar man mest bara Päronvodka bland den smaksatta spriten.

Det var kanske länge sen men jag har ju också varit ung. Uppvuxen i trakterna är jag också. Så jag kan riktigt höra samtalet på ca20årsfesterna. “Haha, dricker du Smirnoff än? Det slutade jag med när jag fyllde 18. Jag har sommarjobb i 8 veckor så jag har råd med bättre sprit. Jag har hittat en jättegod vodka va ba! Absolut Päronvodka. Den är skitgod ba va, jag skulle kunna dricka hur mycket som helst ba va. Suveränt med cola som virke”.

Så jag traskade iväg för att fråga personalen på vilken hylla man hittar Pimms. Då fick jag veta att Pimms är beställningsvara på Bolaget i Piteå. Jaha. Om man vill ha Pimms i Piteå ska man vara synsk och förutse den enda soliga fredagen på året och beställa hem i förväg. Om man är medelålders och vill ha Pimms istället för smaksatt vodka får man lov att ha framförhållning.

Då blev jag så sur att jag tänkte att kanske skulle skönhetsbehandla mig själv med ett par starköl i kvällssolen, eller en vinflaska. Då såg jag kön – 4 öppna kassor med 10-15 pers i varje kö. Så då ställde jag tillbaka min korg och åkte hem med ciggen, gasoltuben och fönserputsaren, men utan skönhetskrämer eller sprit till fredagsmyset.

2 thoughts on “Det blev ingen sprit till fredagsmyset”

    1. Jag vet att det är sällsynt men det finns bolag i Stockholm som har det i sortimentet, åtminstone ibland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *