En barnbulle med extra mycket smör och kanel

Nu när det är två kalas nästa vecka måste vi ju ha bullar. Så vi har bakat bullar, och jag tänkte att det skulle passa sig med ett litet bakrecept här på bloggen.

Steg 1 – Tag en vanlig bulldeg och skär en bit och ge till ett barn.

Steg 2 – Barnet knådar degen tills den återgår till klet-stadiet och fastnar på bordet. Vuxen mjölar degbiten så att den blir hanterbar igen.

Steg 3 – Barnet kavlar och kavlar och kavlar tills halva degen sitter fast på kaveln. Vuxen mjölar och återställer degen till ett hanterbart skick igen. Eftersom vuxen också behöver kaveln måste vuxen även återställa kaveln så att den blir användbar.

Steg 4 – Barn och vuxen kavlar ut degen tillsammans.

Steg 5 – Ge barnet en smörkniv med smör på. Barnet äter upp smörklicken och får en ny. Barnet mosar ner smörklicken i mitten på den utkavlade degen och smetar runt den litegrann.

Steg 6 – Barnet hugger kanelburken och skakar den över degen.

Steg 7 – Barnet säger “jag måste knåda mer” och trycker ihop alltihop till en boll och knådar.

Steg 8 – upprepa steg 2-6.

Steg 9 – Ge barnet en lagom mängd socker som hälls i en hög mitt på den utkavlade degen. Vuxen försöker sprida ut sockret.

BullbakSteg 10 – Vuxen demonstrerar hur man rullar ihop en bulldeg och sedan rullar vuxen ihop bulldegen själv.

Steg 11 – Barnet får en kniv och sliter med den itu degen till en kletig massa. Vuxen tar över och försöker putsa till kanterna.

Steg 12 – Ge barnet en pensel så att barnet kan pensla bordet, plåten, händerna, kläderna och litegrann på bullarna.

BullpenslingSteg 13 – Ge barnet en skål med pärlsocker och visa hur man med fingertopparna strör pärlsocker på bullarna. Barnet äter upp pärlsockret och får nytt. Några korn pärlsocker hamnar på bullarna.

Pärlsocker på bullarSteg 14 – grädda i ugnen.

Hipsvips har ni bullar som endast mormor och morfar säger att de vill äta. Å det ska de få göra också. Välkomstfika blir det när de kommer.

Färdiga bullar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *