En obskyr utmärkelse

I Piteå har vi en festival som heter Piteå Dansar och Ler. I folkmun även känt som Piteå super och spyr. Den händer en gång om år i juli. En gång om år i augusti rapporterar Piteåtidningen att festivalen gick med förlust och att det kanske inte blir någon festival nästa år. Några gånger om år rapporteras det att PDOLs framtid är osäker och en gång om år kommer beskedet att det blir en festival i år med. Jag fattar inte riktigt vad de håller på med, har de ingen budget och hur många år måste de öva innan de sätter den? De borde leja in mig, jag är grymt bra på att räkna pengar.

Under PDOL delas det ut fina utmärkelser till ‘Årets Pitebo’, ‘Årets utflyttade Pitebo’ och ‘Årets mentala Pitebo’. De två förstnämnda är priser som mottagaren förmodligen uppskattar eftersom de är Pitebor. En gång Pitebo, alltid Pitebo och patriot. Det sista priset däremot gissar jag oftast är det mest obskyra pris mottagaren någonsin har fått. De brukar inte komma och hämta priset personligen, de brukar skicka ett meddelande och tacka.

Tidigare mottagare av ‘Årets mentala Pitebo’ har ofta varit någon som håller på med fred (ett motvindsyrke) eller välgörenhet – Moder Theresa, Nelson Mandela, Kofi Annan, Gorbatjov, Carl Bildt (i sin egenskap som fredsmäklare, de borgerliga brukar inte få så många röster här i Piteå) och Al Gore. Eller så är de framgångsrika svenska idrottsmän/kvinnor – Brolin, Sörenstam, Kalla och Curre Lindström har alla förärats detta fina pris. Astrid Lindgren tillhör också de mentala Piteborna.

I år då. Idag presenteras de nominerade kandidaterna i tidningen. Pitebon och den utflyttade Pitebon kan vi hoppa över, det är ointressant. Men nomineringarna till den mentala Pitebon måste vi titta vidare på.

Kandidaterna är; Jan Eliasson (vice generalsekreterare i FN), Karl Petersen (Kommunalråd i Luleå), Jennifer Nobis  (amerikansk fotbollspelare i Piteå IF). Sist men inte minst Maria Montazami (svensk Hollywoodfru).

Luleå fick ju Facebooks serverhallar. Nu vill ju Piteå också scoopa hem ett storföretag. Jag tror att det finns någon politisk bakgrund till varför Montazami har blivit nominerad. Jag tror att världens största tofstillverkare förhandlar med kommunen om att öppna en tofsfabrik ute vid Haraholmen och den lokalkände bäruppköparen Leif Ögren ska byta bransch och importera thailändska tofsknytare istället för bärplockare.

Så måste det vara.

2 thoughts on “En obskyr utmärkelse”

  1. Haha, jag tror du just slog huvudet på spiken! Tofsfabrik på Haraholmen, det skulle vara nåt! 🙂

    Sv: Jo, i såna sammanhang känns ju fröken mer naturligt än pedagogen, men de allra flesta vill nog bli kallade vid namn istället för med en titel..Så vi siktar på att lära dottern vad pedagogerna på förskolan heter, och sen är det upp till dem om de vill vill lägga till “fröken” framför till namn eller inte. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *