En skräckmaskin

Alla föräldrar känner igen problemet med de här maskinerna.

Bollmaskin

Hur många gånger har man inte stått vid en sådan här maskin och försökt förklara att man inte kan peka på en boll mitt i maskinen och säga “Den vill jag ha”. Den bollen kommer aldrig att komma ut. Inte om man inte köper de 80 bollarna som ligger under den först.

Det är en överraskningsmaskin. Man får inte välja sak. Man får ta det som kommer ut. Hela grejen med maskinen är att det ska komma ut fel sak så att ungen ska tjata om att köpa en till.

Det är därför man som förälder alltid ska säga nej när ett barn vill ha en boll ur en sådan här maskin. För det slutar bara i tårar.

Idag var jag dock på bra humör. För vi hade varit på dockteater och det var en jättebra teater. Docktanten satte alla barnen på en matta och föräldrarna fick sitta på stolar också aktiverade tanten ungarna att var med i teatern och jag kunde bara sitta och titta på. Sån teater gillar jag.

Så när gullefjunet och hennes kompis ville ha en boll efteråt sa jag ja. För när jag undersökte maskinen upptäckte jag att alla bollar innehöll samma sak. En slemhand. Saker och ting kan förstås ändå gå fel. Jag satt där på huk och förklarade med allvarlig röst att de var tvungna att förstå att det kunde komma ut en GUL boll istället för en rosa och då får man inte bli arg eller ledsen. Ungarna nickade ikapp.

Ni föräldrar vet precis hur det ändå kändes för mig när vi stoppade i den första pengen. Jag höll andan. Det kom ut en rosa boll! Andas ut. In med nästa peng. Vad tror ni hände? Det kom ut en BLÅ boll. Jag förberedde mig på att hantera ett krisläge.

Det gick bra ändå. Fråga mig inte varför för jag förstår inte hur det här fungerar. Ibland går det bra med en blå boll och idag var en sådan dag.

2 thoughts on “En skräckmaskin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *