Grattis på bröllopsdagen!

Jag har en kusin. Ja, egentligen har jag 25 men just idag är det en av dem som är huvudperson. Han är ett år äldre än mig. När jag var fem eller sex år gammal sa jag till honom att vi skulle gifta oss när vi blev stora. Då upplyste han mig helt brutalt om att det inte gick, för kusiner får inte gifta sig med varandra. Det tycker jag var taskigt. Jag tycker att han kunde ha sagt att vi skulle prata om det hela igen om något år. Om jag hade varit lite äldre kanske jag skulle ha hanterat beskedet bättre utan att känna mig helt hjärtekrossad.

Jag repade mig, gick vidare och hittade en annan man, som jag inte är släkt med, att gifta mig med istället. Kusinen höll envist fast vid sitt ungkarlsliv. Men till slut kom en kvinna och fångade honom. Idag är det hans tur att gifta sig.

Jag tänkte att jag så här på hans bröllopsdag skulle hjälpa honom att förbereda sig på vad det äktenskapliga livet innebär.

Kära kusin – en kort introduktion till det äktenskapliga livet

Ert gemensamma hem. Det heter så. Du kommer att bli ombedd att ha åsikter om möbler, gardiner, kuddar och lampor. Om du inte har några får du anstränga dig och hitta på en åsikt. Annars visar du inte tillräckligt med intresse för ert gemensamma hem. Om du har tur så sammanfaller din smak och dina åsikter med frugans. Då får du ett hem inrett helt i din smak. Om du har en avvikande åsikt får du lära dig att leva med att saker och ting brukar se bättre ut när de kommer på plats, och med tiden vänjer man sig vid otroligt fula prydnadsaker som inte fyller någon funktion. För att det ska bli som du vill vid åsiktsskillnader är helt uteslutet.

Jämlikheten. Det här är viktigt i ett äktenskap. Hälften av matlagning, städning, tvätt och barnomsorgen ska du göra. Soporna, rensa avlopp, eventuell snöskottning och bilen är ditt ansvar. Detta kan kanske låta lite orättvist, men det är det inte. Det är för din egen skull. Det är viktigt att män får vara män emellanåt i allt det jämlika.

Barn. Jag vet att du låtsas att du tycker att barn är onödiga. Det här är naturligtvis en fasad för att dölja din rädsla. Man måste inte ha barn bara för att man är gift. Men statistiken talar emot dig.

Du kommer att bli en fantastisk pappa.  Du kommer att ha ditt barns foto som skrivbordsbild i telefonen. Du kommer att visa fotot för alla dina vänner, din chef, alla kollegor och kunder. Du kommer att sitta vid middagsbordet på parmiddagar och berätta er ”förlossningshistoria” mitt under middagen utan att ta någon som helst hänsyn till att folk försöker äta. Du kommer att göra statusuppdateringar på Facebook när barnet vänder sig på mage första gången och tar sina första steg. Du kommer att bli en av alla dessa människor du föraktar.

”Samvaro”. Nyhetens behag lägger sig efter ett tag. Morgonsexet brukar försvinna först. Ni har ju varit ihop ett tag, så just det är kanske redan ett minne blott. Till slut är det enbart fredagar som gäller. Fredagsmys kommer att få en helt ny innebörd och bli en extremt viktig del av ditt liv. Det är slut med en öl efter jobbet. Du kommer att ha bråttom hem till fredagsmyset.

Så en fredag när du kommer hem får du beskedet att ikväll blir det inget. Nu är det bara speciella tillfällen som gäller. Dagar som innehåller ordet afton. Midsommarafton, julafton och så vidare. Du kommer att upptäcka att du allt oftare sitter på balkongen/verandan och tittar på solnedgången och säger till frugar ”vilken vacker torsdagsafton”. Men det har du inget för. Torsdagsafton finns inte med i almanackan.

Det är fantastiskt att vara gift. När du har vuxit in i din roll kommer det att vara precis så här du vill att ditt liv ska se ut. Ni kommer att bli så lyckliga i alla era dagar.

Grattis på bröllopsdagen! Hoppas att ni har haft en fantastisk dag och att fortsättningen av kvällen blir lika lyckad. Bli inte för full under festen. Du har plikter i natt. Idag är ett sådant där speciellt tillfälle. Det gäller att ta dem till vara.

Bilden lånad från Sivs Ur & Guld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *