Hon kommer att hata oss

William och Alice var de populäraste namnen till nyfödda barn under 2012 läste jag idag.

Att vara som alla andra har aldrig varit någon önskan jag har haft. Ja, kanske någon kort period i tidiga tonåren, men det gick över fort. När vi skulle välja namn till gullefjunet satt jag tvärtom och kollade så att inte var och varannan unge hette de olika namn vi tänkte på och diskuterade. Flera åkte bort för att jag tyckte att för många hade namnet.

Jag kallade henne för Doris under graviditeten. I början var maken med på noterna, men sen började han oroa sig för att Doris skulle “fastna” och ville att jag skulle sluta kalla magen för Doris. Fastnade gjorde det litegrann också, jag ville ge henne Doris som ett mellannamn. Då blev maken helt tvärsemot och började hålla på och sätta ner foten och ha sig. Tråkmåns alltså.

Vi hade inget namn klart när hon föddes. Jag tänkte att hon skulle komma ut och titta på oss och berätta vad hon hette. Det blev inte så. Hon sa inte ett smack. Hon var lite så i början. Sa ingenting och åt ingenting. Skitjobbigt var det. Vi funderade och diskuterade alltså namn i flera dagar innan vi bestämde oss.

Till slut valde vi i alla fall ett tilltalsnamn. Som inte är jättekonstigt, men det finns idag mindre än 800 andra personer i Sverige med samma namn och stavning. Däremot finns det ett väldigt snarlikt annat namn, det skiljer bara en bokstav, som betydligt fler personer heter. Därför tror många att hon heter det vanligare namnet. Hon kommer att få stava sitt namn för folk hela sitt liv när det ska fyllas i blanketter och dylikt. Dessutom säger folk fel.

Det här är ju alldeles tillräckligt för att gullefjunet ska bli irriterad på oss över vårt namnval. Men vi slutade inte där. Vi gav henne dessutom två mellannamn, ett släktnamn från varje sida. Det som kommer från min sida har precis som tilltalsnamet en avvikande stavning från den vanligaste i Sverige. Det som kommer från maken sida är långt. Sist men inte minst är vårt efternamn också långt.

Så när gullefjunet ska fylla i blanketter där samtliga namn – förnamn, mellannamn och efternamn – ska vara med kommer hon att måsta plita in 33 bokstäver i blanketten. Ni vet hur snåla de brukar vara med utrymme på blanketter va? Hon kommer att vara skitarg på oss.

Gullefjunet

6 thoughts on “Hon kommer att hata oss”

    1. Haha, nej absolut inte! Maken hade det som förslag till tilltalsnamn men det satte jag omedelbart stopp för. Hon fick mormor och farmors andranamn som mellannamn.

  1. Jag vill bara påpeka att det här med populära namn ändras ganska snabbt. Jag hade samma strategi som dig när vi skulle välja namn, jag menar heter man Anna och är född på sjuttio-talet så vet man vad som menas med vanliga namn… Alice var på plats 37 på namn-topplistan 1999, men det är klart att alla vill heta samma som den sötaste tjejen så man kanske inte borde vara förvånad:-).

  2. Osnällt av er! Vet av egen erfarenhet att ETT långt tilltalsnamn som VARJE gång måste stavas (“är det enkel- eller dubbel-V?” “Är det med C eller K?”) är tillräckligt jobbigt. Känner medlidsamt med gullefjunet!!
    😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *