Husmoderns stryktips

Det här handlar alltså inte om Svenska Spels stryktips. Det handlar om skjortstrykning.

Någon gång när jag växte upp lärde jag mig att stryka. Jag lärde mig att man ska stryka bort strykvecket på ärmarna på skjortor. Jag minns inte hur eller av vem, men jag antar att det kanske var morsan som lärde mig det.

I sena tonåren åkte jag ju iväg som au-pair och då var en av mina arbetsuppgifter att stryka familjefaderns skjortor. Jag gjorde som jag lärt mig och strök bort strykvecken. Men då blev jag tillrättavisad av familjemamman som sa att det var viktigt att jag lät strykvecket vara kvar så att folk skulle kunna se att skjortan var struken.

Jag tyckte att resonemanget var helt bisarrt för om man måste lämna kvar strykvecket för att folk ska märka att man strukit skjortan måste man ju vara ganska värdelös på att stryka. Jag gjorde dock som chefen sa och lämnade kvar strykvecken. Man håller inte på och bråkar med chefen om strykteknik, det vet alla.

Då upptäckte jag att det här var en utmärkt strykningsregel. Att stryka bort strykvecket är nämligen strykningens jobbigaste moment. Så om man hävdar att strykvecket måste vara kvar för att ge en tydlig signal om att man strukit skjortan blir det mycket mindre jobbigt att stryka.

Nu för tiden kör jag alltid engelsk strykning med strykvecket kvar.

Strykveck

Trot eller ej men maken har också stryktips. Han insisterar på att jag ska inkludera även hans stryktips. Om man har väst under kostymen behöver man bara stryka ärmarna och kragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *