I Norrland skjuter vi katter – del 2

När katter blir sjuka skjuter man dem. Så var det när jag växte upp. 

Innan ni nu blir helt upprörda över att katter skjuts i Norrland istället för att tas till veterinären för en spruta vill jag påpeka att slutresultatet av att en kompetent jägare skjuter katten eller om en veterinär sätter en spruta i den är detsamma. En död katt. Varför ska man betala en veterinär för att göra något som någon man känner kan göra med en bössa om man bjuder på en kopp kaffe?

Katter är katter. Att man skjuter en katt betyder inte att man skulle skjuta ett barn om det fick en förkylning.

Facebook har ju en ‘live-feed’. Där till höger ni vet. Där man kan se vad ens vänner har för sig. Där kan man se om en av ens vänner lämnar en kommentar på en statusuppdatering från en person som man inte alls känner och inte är kompis med på Facebook. Allt man ser i the live feed är ens väns kommentar. Men om ens vän svarar något exceptionellt roligt, intressant eller dumt kan man föra markören över kommentaren och få upp hela konversationen.

Där råkade jag för några månader se en kommentar som fångade mitt intresse. En vän till en av mina FB-vänner beklagade sig över sin veterinär. Hans katt hade på något sätt brutit båda bakbenen så han hade tagit katten till veterinären. Inte för att avliva den utan för att laga den.

Kattägaren hade lagt ut en statusuppdatering som sa något i stil med “Min katt blev överkörd så jag tog den till veterinären som ville avliva men jag valde operation. När jag skulle hämta den täckte kattförsäkringen bara 25000 och räkningen var på  80000. Veterinären sa att jag var tvungen att betala hela fakturan innan jag tog hem katten annars skulle de avliva katten. Jag har inte pengarna till det så imorgon ska jag åka och bara ta katten och gå, vad ska de göra?!”.

De flesta kommentarerna var deltagande i stil med “så sjukt” och “så elakt”.

När jag läste det undrade jag hur man gör en sådan där gul smiley på datorn som klappar sig själv på pannan så att det skvittrar två svettdroppar. Den där smileyn folk använder på internetforum för att kalla någon ett pucko ni vet.

Kunder har makten att välja att konsumera eller ej, men när man väljer att konsumera och emot veterinärens råd väljer en dubbel bakbensoperation för 80 tusen istället för en avlivning för ett tusen kan man inte bara sen komma och hämta katten utan att betala räkningen. Veterinären gjorde ju en korrekt rekommendation både ekonomiskt och för djurets bästa till att börja med.

Om en katt bröt båda benen här i Norrland skulle den bli skjuten. Jag skulle bli ledsen om det hände min katt och jag skulle självklart inte skjuta den själv. Jag är en urusel skytt. Men jag skulle ringa någon i byn som jag (eller någon annan) visste var en duktig skytt och be dem komma och skjuta katten. I London skulle jag inte ha haft den möjligheten så jag skulle ha fått ta den till veterinären för avlivning.

Men principen kvarstår. En katt som har två brutna bakben skall avlivas. Med skott eller spruta. Alla andra beslut fattas för djurägarens skull och inte kattens. Så då kan man inte hävda att man inte ska betala en faktura på 55 tusen för att man inte haft vett att ta ut en försäkring som täcker ens egen dårskap.

Det här är bara hörsägen, jag har aldrig haft en hund, men jag har har hört från relativt säkra källor att en del norrlänningar också skjuter hundar när det är dags för dem att av en eller annan anledning åka till hundhimlen. Bara så att ni vet utifall att ni har funderat på att starta en djuravlivnings- eller operationsklinik i Norrland.

10 thoughts on “I Norrland skjuter vi katter – del 2”

 1. En död katt är en död katt. Skott eller spruta, katten är lika död oavsett. Bara man vet vad man gör borde tillvägagångssättet inte spela roll. Det är för övrigt lagligt att till och med slå ihjäl sin hund om man så vill. Vi kollade upp det när vi diskuterade om det var lagligt att skjuta sin hund.

  Svärföräldrarna har vad vi kallar gård, och således även tre bondkatter för att hålla råttbeståndet nere. Dessa katter är inte försäkrade, men det innebär ju inte att de lider! Veterinär besöks vid behov men inga astronomiska summor kommer läggas på behandling, då är det avlivning så inte djuren lider.

  Dessutom är djurförsäkringar så pass “dåliga” att du ändå kommer stå där med en rätt stor räkning själv, även om du gjort allt “rätt”.

 2. Jag tycker att det är djurmisshandel att tvinga djuret att gå igenom omfattande operationer. Som djurägare är ditt ansvar att ditt djur inte ska lida. 80,000 betyder både dumhet och själviskhet.

 3. Tror du det rä så stor skillnad på Norrland och övriga Sverige?
  Visst, många har kanske vapenlicens där uppe. Jag känner faktiskt bara en som faktsikt rört vid ett vapen. Ja, han äger till och med ett… Men för att vara Skåne så är det rätt så ovanligt. Vi har liksom inte så mycket att skjuta (jag tror det är svårt att få vapenlicens för att skjuta katter…).
  Jag håller med dig till en viss del, vi behandlar våra djur mer humant än var vi gör med människor. Men… det känns lite mer kontrollerat att avliva djuret hos en veterinär? Fast det är kanske jag som har dålig koll… En spruta, inget kan gå fel typ. Ett vapen, man kan missa…

  1. Jo som jag svarade på en liknande kommentar på förra inlägget skjuter de kanske katter i skåne också, men det vet jag ingenting om så det tordes jag inte skriva utifall att det skulle reta upp någon skåning.

 4. Man skjuter hundar också i Norrland. Du vet väl att Ludde inte blev överkörd, som jag trodde tills jag var 21?

  1. Haha, hur kom det sig att dina föräldrar tyckte att du var redo för sanningen när du var 21?! Det är ju en hel del husdjur som “springer bort” också.

 5. På vischan skjuts det katter över hela landet. Både när det behövs och när de på något sätt “stör” en granne. Själva har vi från att varit avlivningsskjutande i många år, övergått till att besöka veterinären. Det är dyrare, men säkrare och trevligare för alla parter.

 6. Det kom upp av en tillfällighet, jag kommenterade att Ludde hade blivit överkörd och då började mamma fnissa och frågade om jag trodde på det fortfarande. Hon var rolig min mamma 🙂

 7. Här i Småland skjuter vi också både hundar och katter när det är dags. Inget djur ska behöva plågas, kan en inte ta ansvar för det så ska en inte ha djur, punkt!

  För övrigt (och med tanke på mitt nick) är jag helt för tanken att nån ska kunna få…ja, kanske inte skjuta… men på annat sätt taga mig av daga när det är dags för mig, så jag slipper plågas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *