Jag tolkar Per Morberg

Maken följde med farsan och brorsan på en ny 36-timmars trip till Stockholm i veckan. Kl 9 igår kväll skulle de komma hem. När man kör/åker bil långt med min farsa brukar man inte få äta så ofta, man ska ha tur om man får gå på dass. Han har bråttom. Så jag tänkte att när maken kom hem skulle han säkert vara trött och uppskatta en god måltid och ett glas vin. Så jag bestämde mig för att ta mig an ett Per Morberg recept. Ett lasagnerecept, men jag tyckte att lasagne var för jobbigt så jag gjorde bara en köttfärssås. Lättlagat och lättuggat ska det vara.

Här är receptet, med mina små modifieringar.

 • 500 g köttfärs – jag hade 800 g så jag tog allt
 • 100 g champinjoner – eftersom jag utökat receptet borde jag alltså ta 160 g men jag hade bara 138 g så det fick bli det.
 • 100 g rökt sidfläsk – jag hade inget sidfläsk så det hoppade jag över
 • 1 burk passerade tomater – hade jag inte heller så jag tog två paket krossade tomater
 • 1 dl tomatpuré – glömde jag bort
 • 1 lök – var inte med i receptet, men jag tycker att det ska vara med lök i köttfärssås så jag la till det
 • 4 st vitlöksklyftor – hade jag tänkt ta, men när jag hade skalat och hackat den första tyckte jag att det var så jobbigt att det blev bara en
 • Salt och svartpeppar – använde jag

Per Morberg har dock alltid en hemlig ingrediens i sina recept som han inte tar med i ingredienslistan. Han står alltid lutad över grytan och provsmakar och berättar något viktigt för kameran. När han gör det svettas han och jag har listat ut var den svetten hamnar. Detta ger extra sälta till maträtten. Så jag stack huvudet över grytan tills svetten lackade.

Jag fräste alla ingredienser i en stekpanna först, sen flyttade jag över dem till den här röda grytan. Så att det inte skulle bli så mycket mat på spisen när jag rörde om.

När grytan stod där på spisen och puttrade kom maken hem. Då hjälpte han till genom att börja diska. Då frågade han “vad har du gjort med stekpannan, den är ju nästan förstörd?”. Måste han veta ALLT? Jag kan i alla fall tipsa om att om ni fräser köttfärsen i olja och sedan använder samma stekpanna och samma olja på samma höga värme när ni fräser champinjonerna, då fastnar champinjonerna. Jag räddade upp situationen med smör.

Maten blev jättegod. Kanske lite salt. Jag fick beröm av maken. Det får jag alltid när jag lagar mat. Han tror att jag kommer att laga mat oftare om han berömmer resultatet de gånger jag gör det. Där har han gjort en missbedömning, men det är ju alltid kul att få beröm så jag säger inget.

4 thoughts on “Jag tolkar Per Morberg”

 1. Det där lasagnereceptet (Morbergarns eget, inte ditt tyvärr) är det enda jag gör. (Utan vitlök öht. Jag blir lyyyyrisk.

  1. Det enda jag gör när det gäller lasagne skulle det stå. I vanliga fall blir det ris och köttfärs i hopblandat. Med ketchup!

 2. Jag hade nöjet att träffa Perra på lokal och fick några stänk på mig som jag buteljerat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *