Jag vill inte betjäna mig själv

Jag är inte alls förtjust i självbetjäning. Jag tycker om när folk gör saker åt mig när jag har betalt för något. Men nu för tiden får man ju inte göra annat än att betjäna sig själv.

Om man ska skicka ett paket och köper frimärken så får man sina frimärken som man får stå och klistra själv medan kassörskan tittar på. När man har klistrat klart lämnar man paketet till samma människa som sålde en frimärkena och som tittade på medan man klistrade. Utom på ICA i Jävre. Där har de fattat att jag tycker om när frimärksklistrandet ingår i priset, så där klistrar de åt mig.

Om man köper lunch på en lunchrestaurang får man duka hela sin bricka själv. Någon är generös nog att ta betalt av en och sedan får man lasta upp sin mat själv. När man har ätit klar får man självklart städa upp efter sig, och det sitter en massa lappar med regler om exakt hur man ska göra för att personalen inte ska behöva göra det. Och när man köper mat på en hamburgersylta nu för tiden får man en tom mugg att hälla upp drickan i själv. Snart inför det säkert att man får ingredienserna inlindade i ett papper och sedan får man gå till en stekhäll och grilla sin egen hamburgare.

När man ska flyga börjar det med att man får köa till en apparat för att göra hela incheckningen själv och klistra på bagage-taggen. Sen får man ställa sig i en kö för att lämna in bagaget. När man ska gå genom säkerhetskontrollen ska de kolla att man har ett boardingcard. Men själva boardingcardet vill de inte befatta sig med. Om man räcker fram sitt boardingcard står det en person där och glor på en som att man har bett dem ta i något som är pestsmittat. Sedan pekar de på en apparat där man själv får sticka in och scanna sitt boardingcard. Samma procedur upprepar sig när man ska kliva ombord på planet.

Köper man en kopp kaffe får man om man har tur en tom kaffekopp och sedan får man ge sig ut i lokalen och leta var de har gömt kaffemaskinen. Fast ibland när man ska köpa kaffe är den enda servicen man får att man får betala för den. Sedan får man leta både efter koppen och kaffemaskinen. Lita inte på att de är placerade bredvid varandra. Att köpa kaffe är en litegrann av en sport nu för tiden, och caféer är som skidbackar. Grön, röd och svart pist/kaffemaskinsplacering.

Handla mat. Först ska man scanna sina varor själv. Sen ska man stå i en kö för att ta betalt av sig själv. Sedan tjuter maskinen att man har åkt på en kontroll. Då dyker det upp någon ur personalen som tittar på medan man packar upp alla sina varor som skall scannas om. Sen får man betala och packa ner alla sina varor en andra gång.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Alla serviceyrken nu för tiden verkar gå ut på att möjligtvis ta betalt och sedan stå och peka åt kunden var de ska göra resten själva.

One thought on “Jag vill inte betjäna mig själv”

  1. Jag håller med dig! När jag kommer tillbaka till Europa brukar det ta ett tag innan jag kommer ihåg att jag måste packa mina matkassar själv. Folk stirrar ilsket på mig medan jag tankspritt rensar plånboken på gamla kvitton, kollar mejlen, etc, medan mina inköp ligger där opackade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *