När man ber maken hämta något på vinden börjar han leta efter stegen

Om man tar en Stockholmare och placerar honom i Norrland så brukar det uppstå visa kommunikationsproblem.

När vi är hos morsan och farsan blir maken helt förvirrad om man ber honom hämta något på vinden. Typ “Kan du hämta min tröja på vinden om du ändå ska upp?”. Då kan han ställa en korkad motfråga som “Vad gör din tröja på vinden?”. Duh liksom. “Jag tog upp den igår när vi gick och la oss”.

Han försvinner upp och är borta onaturligt länge för någon som letar efter en tröja. Sen dyker han upp igen och säger “Jag ser luckan men hur öppnar man den? Det finns ju inget handtag”.

Han letar alltså efter tröjan på helt fel våning. Så här ligger det nämligen till. Morsan och farsans hus har stått där det står sedan någon gång på sent 1800-tal. Huset är uppbyggt så här;

Bottenvåningen = nere

Övervåningen = vinden

Under takstockarna = tredjevinden

Så har det alltid varit. Man börjar inte möblera om våningarna i ett så gammalt hus och flyttar upp vinden på tredjevinden bara för att folk som inte var med år 1900 kommer med andra sorters våningsplans-indelningar.

Alla vet det här. Om någon ropar på en och frågar var man är och man svarar “På vinden” är det ju ingen vettig människa som tror att man är och kryper omkring bland sågspånet på tredjevinden. Där finns det ju möss för tusan.

Det är helt orimligt att tro att någon menar att man ska hämta något på tredjevinden om de säger vinden. Varför skulle jag ha kastat upp min tröja bland mössen på tredjevinden? Genom en lucka som man måste ha en sopkvast för att trycka upp? Det vore ju döjobbigt att hämta tröjan sen om man gjorde det, för då måste man ju ut i uthusen och hämta en stege. Jag har aldrig någonsin varit upp på tredjevinden i morsan och farsans hus fastän jag har bott i det i över 15 år.

Det är hur många år som helst sedan maken först hörde talas om vinden, men han fattar fortfarande ingenting när man säger vinden. Till och med Gullefjunet har koll på vinden. Om hon kommer in i vardagsrummet och maken frågar var hon har varit kan hon svara “På vinden och hoppat i sängen”. Då säger maken “Det finns väl inga sängar på vinden!?”. Å alla bara “Det finns ju hur mycket sängar som helst på vinden…”.

Hur svårt kan det vara att hålla reda på ett våningsplan i ett tvåvåningshus (med en tredjevind som ingen besöker)!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *