Pepparkaksgubbar och cykelställsdebatter

Vet ni vad en cykelställsdebatt är? Det är en debatt eller frågeställning som är så simpel att alla kan vara med och säga sin åsikt eller berätta sin synpunkt. Det krävs ingen utbildning, erfarenhet eller form av kompetens för att ha en åsikt om vart på arbetsplatsen eller skolgården cykelstället ska stå. Så alla ska vara med och tycka och säga sitt.

Pepparkaksgubbar är tydligen som cykelställ.

De senaste dagarna har jag läst om två barn som inte får vara pepparkaksgubbar. Ketchupmammans son får inte vara pepparkaksgubbe. Anledningen är att körledaren har sagt det, de ska inte sjunga pepparkaksgubbesången så då får ingen klä ut sig till pepparkaksgubbe. På Ketchupmammans sons skola kommer det att finnas barn som, senare under skoldagen, ska klä ut sig till pepparkaksgubbar och dela ut pepparkakor. Av detta borde man kunna dra slutsatsen att pepparkaksgubbe-förbudet inte är ett beslut grundat på politisk korrekthet eller oro för att någon ska känna sig kränkt av pepparkakor. För skolan ska ju ha pepparkaksgubbar i ett annat sammanhang. Det verkar helt enkelt bero på att körledaren utövar sin makt för sakens skull.

Sen har vi också, av medierna så omskrivna, tioåriga Mio som inte heller får vara pepparkaksgubbe. Här är anledningen lite oklarare. ”Någon skulle kunna bli kränkt”, ”det finns folk som är allergiska mot pepparkakor” och ”pepparkakssången ska inte sjungas” har lagts fram som alternativa anledningar. Mios mamma ringde i alla fall till lokaltidningen, där hon jämställer luciatåget med ett Ku Klux Klan-tåg. Bra argument. Där lyfte hon verkligen debatten till en högre nivå. Varje gång sådana här debatter får stor spridning måste det ju bli extrainkallat partikalas hos Sverigedemokraterna.

Cykelställsdebatten drar igång i sociala medier. Folk är minsann inte rasister eller Sverigedemokrater, men någon måtta måste det vara. Pepparkaksgubbar, nationalsången och midsommar vill vi ha kvar. Cykelställ, cykelställ, cykelställ.

Det startas Facebook-grupper som heter saker i stil med Ja till pepparkaksgubbar i luciatåget. Det är viktigt för folk att de kan samlas i en grupp och visa var de står i viktiga frågor. Bakom den ena Facebook-gruppen, som i skrivande stund har över 3500 gillningar, står en ”politiskt och religiöst obunden, men SD-vänlig” alternativ-media-sajt. Som på detta sätt får möjlighet att skicka ut sin propaganda i icke-rasisternas och icke-Sverigedemokraternas nyhetsflöde på Facebook.

Tack och lov för Facebook, så att folk kan gå med i grupper i cykelställsfrågor.

Bara för tydlighetens skull ska jag också berätta var jag står i cykelställsfrågan pepparkaksgubbefrågan. Jag tycker att barn ska få vara pepparkaksgubbar om de vill det. Luciatåg är en barn-grej och om barn tycker att det är kul att vara pepparkaksgubbar tycker jag att de ska få vara det. Dessutom tycker jag inte om maktmissbrukande körledare. Politisk korrekthet är jag inte heller förtjust i.

Cykelställ är viktiga. Glöm nu inte att tycka till om cykelstället när ni kommer till jobbet imorgon.

One thought on “Pepparkaksgubbar och cykelställsdebatter”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *