Rapport från Eskilstuna

Jag har läst Ekuriren idag. I Eskilstuna hittade jag mest bara våld och elände. Som tur är har Ekuriren även nyheter från Strängnäs och där kan man titta på ett filmreportage om SM i plöjning. I år är förutsättningarna ideala och konkurrensen är stenhård. Visste ni det? Att det finns många duktiga plöjare i det här landet.

Nisse har varit med i SM 50 gånger, men man får inte veta om han någonsin har vunnit. Joel säger att det viktigaste inte är att vinna. Det är även svårt att hantera nerverna i den här tävlingen. Det kan jag tänka mig. Att sitta där på startlinjen och ha en hel åker framför sig måste kräva en hel del kalla nerver.

Nu över till Flen. Där har de problem med att ungdomar inte engagerar sig. Det här gör att föreningslivet är utrotningshotat. Schacksällskapet har lagt ner sin verksamhet. Christer fattade det här svåra beslutet när han ingen hade att spela mot för att han var den ende medlemmen.

Farbrorsklubben Lions har kastat in handduken, de hade inte ens tillräckligt med farbröder för att ordna en julmarknad. Ska man ordna julmarknad behöver man minst tio farbröder vars fruar kan baka kakor och sticka jultomtar.

Flens folkdanslag har lagt sin verksamhet på is. De har haft problem med sjukdomar i sommar och inte fått ihop tillräckligt med folk för att kunna ha en enda uppvisning. Vilken epidemi som utbrutit i danslaget framgår inte, men man kan ju kanske tänka sig en släng av brutna lårbenshalsar.

Det är alltså kris i föreningslivet eftersom ungdomar inte engagerar sig säger representanter för de krisande föreningarna. De säger att föreningslivet håller på att dö ut.

Jag tror att de överdriver. Schackspelare och folkdansare har en tendens att måla fan på väggen tycker jag. Det finns säkert dataspelsföreningar som engagerar. En online-förening är också en förening. Conventions kallas deras “julmarknader”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *