Testa att säga till folk att du har löss

Deras reaktion är oftast ganska underhållande.

Det är ju asjobbigt att vara nyklippt. Man hade ingen frisyr innan och efteråt har man en lite kortare icke-frisyr.

Folk klarar dock inte av att ignorera att icke-frisyren har blivit toppad. De känner sig tvingade att fråga “Har du klippt dig? Vad fint det blev”. Åsså blir man tvungen att säga “Tack”. Fastän alla vet att det inte är någon som helst skillnad mot förut. Jag tycker inte om att delta i sådana charader.

Så i söndags när vi åt middag så beklagade jag mig för maken.

Jag: Så jobbigt när alla ska fråga mig om jag har klippt mig imorgon. Och sen ska de berätta att det blev fint. När de frågar om jag har klippt mig ska jag svara “Ja, jag hade löss”.

Maken: Jag tror inte att det är ett så lämpligt svar.

Jag: Varför det?

Maken: Folk kan tycka att det är jobbigt.

Jag: Vadå? Jobbigt för dem?! Hur tror dom att det är för mig då att måsta luskamma varje dag i tio dagar? Ska jag vara sympatisk mot folk som inte har löss?

Maken: De kan ju bli oroliga att de ska få löss.

Jag: Jamen då är det väl bättre att jag är ärlig och berättar att jag haft löss! Löss är ju inga hoppande loppor som skuttar från skalle till skalle. Om de bara håller sig på avstånd är det ju riskfritt. Å folk på mitt jobb är sådär att när man säger “Grattis på födelsedagen” till någon så får man en kram tillbaka. Så om jag berättar att jag haft löss så kanske de låter bli att kramas helt oprovocerat.

Maken: Du gör ju som du vill…

Så jag har berätta för folk som har berömt min nya frisyr att jag haft löss. De flesta har sett helt chockade ut. Jag är inte säker på om chocken beror på att jag haft löss eller att jag berättar att jag haft löss.

Det var i alla fall helt vanliga Svensson-huvudlöss. Det är ju inte som att jag haft flatlöss. Om ni känner någon småbarnsförälder så kan jag garantera er att ni känner någon som har haft löss. Även om alla förnekar det. Sedan min nya löss-erfarenhet tittar jag mycket misstänksamt på alla småbarnsföräldrar som erkänner att deras barn haft löss men påstår att de själva aldrig har haft det.

Folk som ljuger är värre än folk som har löss i min mening.

3 thoughts on “Testa att säga till folk att du har löss”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *