Ungdomars yrkesval

Sedan docusåporna uppfanns har ju en skrämmande andel människor, främst ungar, drömt om att bli docusåpa-deltagare som ett yrke eller som genombrottet till något annat psuedo-yrke. Problemet för de flesta är att de inte har någon talang som det går att tjäna pengar på.

Sedan jag började läsa bloggar har jag också märkt att folk drömmer att jobba som bloggare. Aliengirllouise tex vill åtminstone ha bloggandet som halvtidsyrke och har kommit på att hon därför behöver fler läsare och ber om hjälp med detta.

Nätet och bloggar svämmar över av bloggskolor, att man ska veta sitt [ekonomiska] värde som bloggare, tips på hur man ska tjäna pengar på sin blogg och på sistone har dessutom en del naiva bloggare börjat argumentera för att folk ska betala för att läsa deras bloggar. Storhetsvansinnet drabbar tydligen vissa när de når läsarantal på ett par tusen per vecka och börjar skriva inlägg om hur mycket tid de lägger på bloggen och att de borde få ekonomisk ersättning för detta eftersom det inkräktar på deras fritid eller arbetstid.

Your choice liksom och om det är för mycket uppoffring att ha en blogg kan man ju lägga ner. Eller så kan man börja skriva sponsrade inlägg om poker, disktrasor och hudkrämer så kanske läsarna tappar intresset och slutar läsa. Då slipper man blogga mer och har fått lite gratis prylar på kuppen.

Jag tror att de allra flesta bloggare skulle upptäcka att om de började ta betalt för sina litterära alster om sin frukost/lunch/middag skulle de snart kunna flytta sin virtuella dagbok till en i pappersformat med hjärtformat hänglås på. Intesset för att betala för att läsa bloggar är nog ungefär lika stort som intresset för att dyrka upp ett dagbokslås. Eventuellt är intresset för det senare något större, eftersom det senare är gratis.

Här kommer alltså dagens utbildningstips till alla som kommer hit genom att googla “tjäna pengar på din blogg”. Bloggande är inget yrke. Annat än om du har någon plan för hur du ska betala hyran med en disktrasa eller trisslott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *