Vad är meningen med dockor?

Nu är det ju snart jul. Varje gång det ska köpas presenter eller julklappar till gullefjunet tänker jag “hon borde kanske få en docka”. Hon har bara två, och båda är presenter från vår granne.

Jag brukar köpa leksaker som man kan göra saker med. Bygga, sätta ihop, plocka isär, läsa, studsa, baka, måla, klistra, köra, åka osv.

Jag tycker dock att vad jag tycker och tänker inte ska styra vad flickebarnet leker med för leksaker. Hon ska få leka med sådant som hon vill leka med. Eftersom jag inte har tillhandahållit några dockor så vet jag ju inte om hon vill leka med dem. Så jag brukar alltid tänka att den här gången är det kanske dax för en docka.

Problemet är bara att jag inte begriper vitsen med dockor som leksak. Vad är det meningen att man ska göra med dem?

Ja, ja, jag är ju inte helt pantad alltså. Det är klart att jag fattar att man ska klä på och av dockan. Lägga den i en barnvagn. Bada den och byta blöjor. Mata den och sätta den på pottan. Sådana grejor.

Det är just den här biten som jag har lite svårt för förstår ni. Alla de där sakerna är ju det tråkigaste med att ha barn. Man gör ju bara dem för att man måste, och för att det finns så många andra saker som är fantastiska med att ha barn. Så varför skulle någon vilja leka att man gör tråkiga saker? När man är barn ska man ju ha kul.

Jag lekte jag inte så mycket med dockor när jag var liten enligt mamma. Jag brukade tydligen rycka skallen av dem för att kolla vad som fanns inuti. Rimlig undran för ett barn tycker jag. Och nej, mamma tog mig inte till någon psykolog för det och det gick ganska bra för mig ändå. Jag har aldrig försökt rycka huvudet av mitt barn.

Dessutom tycker jag inte om att dockan ska kosta mig typ lika mycket som mitt livs levande barn. Själva dockan går lätt på en femhundring. För att kunna utföra lekmomenten ska man dessutom ha tillbehör. Dockvagn 700 kr, vilket är mer än tre gånger så mycket som jag betalade för sulkyn som gullefjunet åker i. Kläder till dockan kan kosta mer än vad jag tar för en sparkdräkt i min butik. Dock-nappflaska och dock-potta lika mycket som motsvarande saker till ett barn.

Det blir kanske en docka till jul ändå. Sen hoppas jag att hon rycker skallen av den så att jag slipper köpa tillbehören.

One thought on “Vad är meningen med dockor?”

  1. Hehe, mina föräldrar kom på mig med att försöka strypa mina dockor… Har mer varit intresserad av att leka med bilar och annat… ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *