Vad är reglerna för barnkalas?

Gullefjunet fyller ju snart år så jag har gått och kikat i lite leksaksaffärer på sistone. Vet ni vad jag har sett då? Partybags. Förpackningar med små påsar i. Åtta-pack och tolv-pack och sådär.

Vad gör man med åtta små plastpåsar med prinsessor eller Nalle Puh på kan man ju fråga sig. Jag är inte dum. Jag har räknat ut hur det ligger till.

Inte nog med att man ska baka bullar och göra tårta. Här hos oss vill gullefjunet ha en rosa tårta och maken vill ha en prinsesstårta. Dessutom kommer mormor och morfar hit och mormor vill ha smörgåstårta och morfar vill ha glasstårta. Ens egen unge som fyller år ska ha presenter och man måste dammsuga lägenheten.

Å till råga på allt har något företag kommit på att de ska tillverka små plastpåsar. Som de har tänkt att jag ska köpa presenter och lägga i påsarna till alla kalasets gäster. Visst är det väl så de har tänkt att det ska gå till?

Så vad är regeln? Vad ska det ligga i de där små plastpåsarna för att alla gäster som är under metern höga ska bli nöjda? Är det för fantasilöst med en tablettask Zoo?

13 thoughts on “Vad är reglerna för barnkalas?”

 1. Ah, den eviga frågan som jag själv brottats med under åren. För att ungarna ska bli glada lägger man godis i påsarna, om man ska göra Stockholms föräldrar nöjda lägger man i små presenter. En sak som du måste fundera på och som jag upptäckte var jätteviktig är att fundera på hur många barn du ska bjuda, jag ville ju alltid hålla nere antalet ungar och bara bjuda de barn som mina ungar lekte med men icke, det förväntas att man bjuder hela dagis eller skolklassen (om man delar ut inbjudningskorten på dagis eller skolan) vill man inte bjuda alla så måste man skicka alt. dela ut inbjudningskorten i brevlådan hos resp. barn. Men det hade du väl redan tänkt på eller hur? Sedan måste man fundera över temat för kalaset, det förväntas att man har ett tema för barnkalas i Sthlm!! Prinsesskalas, piratkalas etc. Här duger det inte med att bara ha “vanligt” kalas. Känn pressen!

  1. Det verkar som att vårt kalas kommer att ha temat tårta om resten av familjen får bestämma… Hon fyller bara tre så här blir det minsann inget hela-dagis-kalas!

  2. Usch, vad mycket krav det verkar vara på barnkalas nuförtiden! *ryser*
   Just barnkalas är något jag ärligt talat INTE ser fram emot när det gäller mina framtida barn!
   Är det sant? Ska dagens barngäster ha “goodiebags” med sig hem från ett kalas?? Minns när jag var liten (låter som det var 100år sedan…) då vi fick varsin liten godispåse via Fiskdamm alternativt Skattjakt.

   Däremot tycker jag att regeln om att man måste bjuda hela gruppen/klassen om man delar ut inbjudningarna på förskolan/skolan är väldigt bra!
   Jag vet barn som varit enda i gruppen/klassen som inte fått någon inbjudan, och det är ingen rolig känsla, speciellt när man är liten.

   Som sagt; jag längtar INTE till den dagen mina framtida barn ska ha kalas! 😉

 2. Något man INTE sjka ha i påsen är en ouppblåst ballong eller sån där papperstuta. För barnen vill att man ska blåsa upp ballongen åt dem. Sen släpper de den. O vill att man ska blåsa upp dem igen. Sen försöker de själva när man tröttnat. O fyller balongen med spott. Sen vet inte vems balong som är vems o blandar hej vilt så alla barns spott är i alla ballonger. Srn lyckas de övertala någon vuxen att blåsa upp den igen. O när de släpper balongen igen flyger alla barns spott som små äckliga skvättar över hela rummet. O alla blir sjuka. Typ.
  Papperstutor vill man inte ha för det är högljutt på ett barnkalas som det är. Utan en massa tutande. Sen vill barnen av nån anledning alltid blåsa i tutan så att flärpen slår i ansiktet på nån annan. Slutar alltid med att något barn blir l ledset o de vuxna blir irriterade. Så en tablettask låter som en toppenidé!

 3. Klart alla gäster ska ha en påsemed både godis och present och egen minitårta. Sen måste det ju vara Pinata på kalas nu för tiden. Och trollkarl alternativt clown. Fast clowner är lite läskiga. Hyr Junibacken eller varför inte Globen när du ändå är igång. För det är väl Gullefjunet värd? Och du, Stockholmsbarnkalasen är väl ändå inget mot Londonbarnkalasen?

 4. Pinata är den där mexikanska grejen av papier maiche som man lägger godis i och sedan ber man någon unge med förbundna ögon slå sönder den så godiset sprider sig överallt och alla ungar slåss om godiset, inte att rekommendera alltid något barn som börjar gråta

 5. Som van anordnare av “Sthlms-kalas” så rekommenderar jag hemmakalas med hembakat fika – det är “exotisch” här nere. Stockholms-föräldrar är så “stressade” så de köper allting, vilket gör att hembakat blir ovanligt.
  Vi har bara haft hemmakalas som avslutats med fiskdamm, alltid lika poppis!
  Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *