Vad köpte ni för rackel i julklapp då?

Varje jul och födelsedag tänker man “den här gången ska vi inte köpa några skräpleksaker som ligger runt hela huset”.  Bättre med några färre saker som används än en massa grejor som mest bara ligger runt fötterna på en. Eller hur, visst tänker man så?

Sen så slutar det alltid med att åtminstone en julklapp visar sig vara “rackel” på ett eller annat sätt. Vad var er “rackel-julklapp”?

Svärmor skickade pengar och bad oss köpa julklappar till gullefjunet från henne. Så rent tekniskt så är detta en julklapp från farmor. Men det var ju jag som köpte den, så jag får ta på mig ansvaret.

Jag köpte ett Pippi Villa Villekulla hus. Det kommer hon att leka med mycket bestämde jag mig för. Det är jättefint. Av trä, inget plastigt skräp. Trä är rejält tänkte jag när jag bestämde mig för att köpa det. Trä går inte sönder så lätt.

Villa Villekulla i trä

Saker som är fina är lämpliga att titta på. Titta är ofta inte barns favoritsysselsättning. Annat än på TV möjligtvis. Helst ska man ju kunna leka med huset också.

Det är här problemen börjar. Om ett barn kommer närmare än en meter ifrån huset ramlar taket av. För det ligger liksom bara på ett par “piggar”. Det är nog därför det följer med en stege. När taket ramlar av kan man leka att Pippi klättrar upp på taket och lagar det.

Taket ramlar av på Mickihus

När barnet tar i huset så dröjer det inte länge innan de blå dörrarna hoppar ur gängorna och trädet ligger i ett helt annat rum i lägenheten. För att inte tala om vad som händer om ett gäng Smurfar går in genom dörren på övervåningen. Då rasar den röda trappen på baksidan.

Bultbrädan ryms inte genom dörrenSen har vi det här med storleken på dörrarna. Det går inte att få en bultbräda genom dörren. Alla fattar ju att om ett hus har en dörr måste dörren vara tillräckligt stor för att man ska kunna skicka en bultbräda genom dörren. Det går inte, den ryms inte i dörröppningen. Hur tänkte leksakstillverkaren där? Fast det är klart – bultbrädan är från BRIO och huset från Micki. Om det hade varit samma märke hade man kanske kunnat skicka bultbrädan genom dörren.

Dessutom var klistermärkena frusterande, för det fanns ingen bruksanvisning var de skulle sitta. Gardinerna var lätt, det räknade jag snabbt ut hur de skulle klistras.

Klistermärken gardinerMed hjälp av bilderna på kartongen fick jag också dit spisen, byrån och några av tavlorna. Sedan fanns det en massa klistermärken kvar. Fågelbona tyckte jag att det var rimligt att klistra i trädet.

Klistermärken till PippihusBusken kan jag i och för sig klistra var som helst på utsidan av huset, och tavlan kan väl hänga på vilken vägg som helst.

Den där blåa fyrkanten begriper jag dock inte vad det är. Jag försökte googla men fick inget napp alls. Man kan köpa till möbler till huset, bla en säng och bord och stolar.

Tror ni att det där blå är en bordsduk som ska ligga på bordet? Det kanske är ett lock-klistermärke. När man ser det ska man tänka “jag måste gå och köpa bordet också så att jag har någonstans att klistra duken”.

Så måste det vara. Hur det nu är meningen att man ska rymma ett bord i huset när det står en bultbräda där?!

2 thoughts on “Vad köpte ni för rackel i julklapp då?”

    1. Jag tror minsann att du har rätt! Nu blir det i alla fall en matta för nu ska jag klistra den på golvet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *