Vad menar kokboken egentligen?

Jag har gjort Tzatziki. Jag har försökt i alla fall. Jag har följt receptet.

Ska det verkligen vara så här mycket gurka i förhållande till de andra ingredienserna?

Det stod en gurka så jag tog en gurka. Men som så många andra saker varierar ju gurkor i storlek och man vill ju gärna ha en stor. I just det här sammanhanget skulle jag kanske ha valt en mindre gurka.

Sen var det en grej till. I kokboken står det 3 dl yoghurt som ska rinna av i timmar. Sen fanns det ett tips om att man kunde byta ut det mot – nu citerar jag ordagrannt – “gräddfil eller matlagningsyoghurt som inte behöver rinna av”.

Jag låste direkt fast på den här biten “som inte behöver rinna av”. Jag tycker om recept som erbjuder sådana här lösningar. Så jag tog gräddfil. Nu när jag har blandat ihop allting känner jag mig osäker. Tzatzikin ser väldigt blöt ut.

Kan det vara så att frasen inte behöver rinna av bara syftade till matlagningsyoghurten? Vad säger grammatik-reglerna om det här?

Om icke-avrinningen inte gäller för gräddfilen tycker jag att de kunde ha satt en punkt efter gräddfil. Jag förutsatte att icke-avrinningen gällde för båda alternativen med tanke på order eller. Men nu när jag ser det blöta resultatet känner jag mig osäker. Nu är det ju försent, men ge mig lite råd här så att jag kan skriva in i kokboken vad de menar till nästa gång.

Blå bunke från Dollarstore för 20 kr förresten. Vi ska äta fondue ikväll. Jag vet att ni undrar.

6 thoughts on “Vad menar kokboken egentligen?”

  1. Hej hej! Avriningsfri gräddfil och matlagningsyoughurt i all ära men stod det inget om att krama ur vattnet ur gurkan som ju innehåller en rätt stor del vatten? Kan Katrin Z (ingen aning om hur hon stavar sitt namn haha) glömma info i sin lchf-kokbok så kanske din glömde denna viktiga del av receptet! Lycka till i framtiden med tzatzikin!!

    1. Felet är nog helt och hållet mitt för jag är inte tillräckligt dum för att laga mat efter Katrin Z kokbok. Different level of stupidity….

  2. Du måste rinna av gurkan även om du inte rinner av yoghurten. Lägg den rivna gurkan i ett durkslak och salta lite så vätskar det sig.

  3. Jodå, det där med att vattna ur gurkan stod i kokboken och jag gjorde av med en halv hushållsrulle papper på det så det var inte problemet. I might be stupid but not that stupid skulle jag vilja säga. Men jag kan kanske tillstå att texten gör att nivån på min dumhet är något oklar…

    1. Jag bör kanske tillägga att maken var full av komplimanger som vanligt och tyckte att det var jättegott. Men jag har minsann genomskådat hans motiv med att berömma min misslyckade “matlagning”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *