Vi funderar på att köpa ett ruckel

Imorgon ska vi och titta på ett ruckel som vi tänkte att vi kanske skulle kunna tänka oss att köpa. Av bilderna att döma är det i så dåligt skick att vi kan tänkas ha råd med det men inte i så dåligt skick att man inte kan bo i det. Vi måste ju se det först men jag tror att det är ett perfekt pensionärsprojekt.

Farsan har alldeles för lite att göra. Han kan byta taket och köket och måla om och tapetsera och plöja upp trädgården också får vi bita i det sura äpplet och leja in någon som tar betalt för att göra om badrummet.

Fast jag vill ju inte bara ta för givet att farsan ska ställa upp så jag ringde och kollade vad han tyckte om det här med pensionärsprojektet.

Jag (diskret fråga så att han inte skulle lista ut vartåt det var på väg att leda): Kan man byta tak själv?

Farsan: Om det bara är några takpannor som ska bytas kan man ju göra det själv. Om man måste byta under takpannorna blir det ju lite jobbigare.

Jag: Jaha, finns det saker under takpannorna också…. Hur menar du då, vad finns under takpannorna? Jag vet inte vad det är man måste byta men jag misstänker att man måste byta tak så där i största allmänhet. Måste man leja hantverkare om man måste byta det som är under takpannorna?

Farsan: Nä, det är väl självklart att man kan göra allt själv. (Och nu har han tydligen fattat vart vi är på väg…). Din make och bror kan göra det.

Jag: Nja, det tror jag inte är någon bra idé. Brorsan är ju lat så han kommer att hitta på någon ursäkt och även om maken är entusiastisk så tycker jag inte att han ska byta tak. Då kan jag ju lika gärna göra det själv.

Farsan: (asgarv) Jaja, maken kan väl vara hantlangare i alla fall. 

Till saken hör att när vi köpte hus i London så såg det förjävligt ut så vi var tvungna att måla om alla rum. Jag och maken målade om sovrummet tillsammans och jag var så himla noga och studerade från alla vinklar för att kolla att färgen täckte ordentligt. Maken var jättesnabb och slafsade dit färg och där han målat retade jag mig i sju år över att det lös igenom vit underfärg både här och där.

Efter sovrummet ringde jag till farsan och krävde att han och morsan bokade flygbiljetter och kom över. De gjorde så och jag tog ledigt från jobbet och jag och farsan målade medan maken jobbade. Morsan lagade mat och när maken kom hem tog han en roller och började slafsa färg på en vägg och på en kvart hade han målat en hel vägg som skulle ha tagit mig och farsan tillsammans en hel timme.

Jag bara ”Sluta omedelbart – du slarvar så mycket och nu måste vi vänta i 8 timmar innan vi kan täcka ytan som du har slarvmålat!”.

Maken blev helt förolämpad ”Jag måste ju också hjälpa till när ni målar hela dagarna!”. Jag berättade i vredesmod att han inte hjälpte till på det där sättet utan sinkade, och maken vände sig till farsan för att få hjälp.

Farsan hade backat in i ett hörn och försökte hålla sig utanför. Han stod och lutade sig mot en vägg och tittade på. När maken sa ”Vad säger du svärfar?!” tog han av sig kepsen och kliade sig med den i huvudet också sa han ”Jo……. du kan väl åka och köpa öl?”. Maken la ner rollern och sa till morsan “Vi åker och handlar svärmor…”. När de kom hem hade de med sig en massa konstig mat utöver sexpacket med mellanöl som var beställt.

Nu för tiden pratar maken om den här incidenten som ”Hur jag fick målningsförbud” på samma sätt som när han berättar om hur han bar sig åt för att få tvättmaskinsförbud.

I all fall. Om vi skulle råka köpa rucklet så känner jag mig säker på att farsan kommer att byta tak åt oss. Det är på sådana premisser jag köper ruckel, jag kan inte tänka mig att köpa ett ruckel om jag ska måsta betala en ohederlig byggare att rusta upp det åt mig.

Farsan brukar påstå att han vägrar, men om han börjat trilskas så tar jag in en kvot från en byggare och berättar för farsan vad det kommer att kosta och när han hör summan så kommer han att komma och byta taket. Det har alltid funkat förut, när man berättar för honom att någon annan vill ha 50 eller 100 papp för något som han kan göra blir han alltid så upprörd att han hoppar på planet och kommer och gör det åt en.

Håll nu tummarna att jag inte ser något mögel i vrårna imorgon. Mögelsanering är utanför farsans kompetensområde.

2 thoughts on “Vi funderar på att köpa ett ruckel”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *