Vi har internet

Bara så att ni vet.

Jag ringde upp och frågade “Hur får man internet i fiberkabeln?” och 3 minuter senare hade jag internet.

Smidigaste internetanslutningen jag varit med om i hela mitt liv. Jag kom hem från jobbet och hade laddat upp ordförrådet med alla svordomar som finns för jag hade bestämt mig för att fixa internet idag. Också behövde jag inte använda en enda svordom alls.

Folk får akta sig för att reta upp mig på jobbet imorgon. Det finns en massa oanvända svordomar kvar i ordförrådet.

Jag har ägnat närmare en vecka åt att förklara för gullefjunet hur det här med internet funkar. Att internet inte bara är något som finns. Någon måste ha tid och ork ta itu med att ta reda på hur man fixar in internet i kabeln. Koppla sladdar och grejer.

Förklaringsprojektet blev mer komplicerat av att det finns mobildata. Så att vissa apparater som plattor utan SIM-kort kan sakna Netflix samtidigt som en mobil kan ha internet. Som ibland tar slut och då kan man inte surfa, men man kan fylla på mer internet. As-dyrt internet. Att internet kommer och går beroende på hur betalningsbenägen mamma är för internet är svårt att förklara för någon som tror att internet är något som gud skapade som alltid har funnits i obegränsade mängder.

Så när jag sa till familjen att utrymma vardagsrummet och ta skydd för att jag skulle fixa internet så blev det stor förvirring när jag i nästa sekund informerade om att det fanns internet. De bara “Har vi internet? Var kom det i från?”.

Som alla andra överlägsna IT-människor svarade jag lite nonchalant “Från kabeln – starta om datorn och knappa in lösenordet”. Som om att jag hade någon aning om hur det där gick till utan att jag fick hjärnblödning på kuppen.

Nu ska jag betala räkningar. När gullefjunet blir äldre och har greppat det här med internet så ska jag förklara vad blanketter är och hur man förr i tiden använde blanketter för att göra saker som man idag behöver internet för att göra.

Tandfen har dock inte internet så hon har lagt en peng under kudden ikväll. Tur att tandfen kom ihåg det efter barnet hade somnat. Å tur att tandfen hittade en peng i handväskan för en gångs skull. Hon har minsann aldrig någon peng i väskan när hon behöver få loss en jävla kundvagn på mataffären.

Tänk er dramat om barnet skulle ha vaknat och tanden var kvar i asken och det inte fanns någon peng där! Då skulle jag ha blivit tvungen att förklara vad swish är och att nu för tiden åker tandfen inte runt och lägger pengar under kuddar utan de swishar ersättning för tänder. Det är liksom lite mindre magi i swishande tandfeer än de som faktiskt lägger en peng i en ask.

2 thoughts on “Vi har internet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *