Är pedagogen en pedagog eller en fröken?

I veckan är det inte så många barn på dagis. Vi har blivit informerade om att om vi hämtar efter klockan fyra så kommer gullefjunet att vara väldigt ensam efter klockan fyra. Vi jobbar ju. Det är därför vi har vårt barn på dagis hela dagarna.

Men vi har ansträngt oss och maken har arrangerat sin arbetsdag så att han har hämtat senast klockan fyra. Igår hämtade han tom efter lunch. Idag hade han dock ett möte så jag fick gå tidigare till jobbet för att kunna hämta på dagis så tidigt som möjligt.

När jag kom till dagis (som har öppet till halv sex) halv fem var gullefjunet mycket riktigt det enda barnet som var kvar. Tillsammans med en fröken. En fröken som jag aldrig sett förut, så hon måste ha varit vikarie eller från någon av de andra avdelningarna. Förlåt, nu sa jag fel. Hon är förstås inte fröken – hon är ju pedagog.

Pedagogen stod i alla fall och spolade marken med en slang. Hon tittade inte ens upp när jag kom utan mumlade ett hej medan hon fortsatte spola marken. Gullefjunet satt på en bänk och tittade på och när hon såg mig kom hon rusandes och jublade som att hon vunnit en miljon på lotto. Jag fick intrycket av att hon var uttråkad.

När jag frågade gullefjunet om vi skulle gå hem sa hon att vi inte kunde det för att hon hade bajsat och behövde byta blöja. När jag bytte blöjan fick jag bestämt intrycket att den inte var nybajsad.

Då tänkte jag att det är ju helt sjukt att pedagogerna har så mycket mark att spola att de inte har tid att byta blöja på det ett enda barn de har att ta hand om. Jag borde ringa kommunen och klaga över att personal som är anställd för att ta hand om mitt barn har markspolning på sina arbetsuppgifter. Sen tänkte jag att en pedagog som bara har ett barn att passa kanske borde kunna klara av att involvera barnet i markspolningen som en pedagogisk aktivitet. Om det nu är så det ska vara. Med eller utan bajsblöja, man kan ju inte kräva för mycket. Pedagoger är ju utbildade i pedagogik och man kan göra väldigt mycket pedagogik av en slang och lite vatten.

Gullefjunet tycker jättemycket om vatten så jag har väldigt svårt att tänka mig att hon skulle sitta helt stilla på en bänk och titta på om hon inte blivit tillsagd att sitta på bänken istället för att delta i den pedagogiska markspolningsövningen.

Pedagogen sa i alla fall hej då när vi gick. Men hon tittade inte upp. Jag tror att hon var lite sur över att jag bara hämtade en timme innan dagis stänger. Eller så var hon för upptagen av den pedagogiska markspolningen.

Jag kommer i alla fall att kalla henne fröken om jag träffar henne i framtiden. Om hon nu är en pedagog så har hon inte tillgodogjort sig utbildningen tillräckligt för att bråka om titlar om hon inte klarar av att göra pedagogik av att spola vatten med en slang på marken.

7 thoughts on “Är pedagogen en pedagog eller en fröken?”

  1. Alla som arbetar borde kanske anamma samma filosofi i slutet av arbetsdagen? Kassörskor slutar ta betalt, sjuksköterskor slutar vårda patienter, poliser slutar ingripa vid brott, sophämtare slutar hämta sopor, lokalvårdare slutar städa, kundservicepersonal slutar serva kunder. Är man trött så är man ju.

  2. Vilket svammel! Om man är så otroligt trött efter en lång arbetsdag att man inte orkar göra sitt jobb bör man se sig om efter något annat att göra.
   Min dotter har alltid varit till sist på dagis och det har varit den bästa tiden med ALLA fröknar utom med en. En som inte ens ville ge henne frukt även om de skulle ha en. De andra fröknarna gav henne verkligen all uppmärksamhet och hon fick kvalitetstid som aldrig hade varit möjlig i en full dagisgrupp.
   Att sätta ett barn på bänken med bajs i blöjan medan man spolar dagisgården kan väl endast ses som en otroligt felprioriterad handling

 1. Respelion du är en dum jävel…precis som Vic säger finns det skillnader i vilket jobb du valt. Ambulansföraren som säger vi tar inte det här larmet, vi har haft en sån hård dag.

 2. Usch är det enda jag som mormor kan säga…. Mår illa när det inte fungerar med de sk. Pedagogerna som ska ta hand om våra små……fan va arg jag skulle ha varit om jag kom och hämtade mitt barnbarn och det var som du beskriver.

  1. Gullefjunets mormor var också väldigt arg. Hon kunde nästan inte sova natten efter hon läst blogginlägget för hon var så ilsken.

 3. Det där med att ringa kommunen låter som en idé även om det var ironiskt skrivet. Fy vad arg jag blir! Jag var själv kvar sent varannan fredag när jag var liten och oj vad jag älskade den tiden! Fick fröknarna för mig själv 🙂 och som sagt, man kan inte lägga av jobbet för man blir trött. Jag jobbar själv som sjuksköterska, undrar hur det skulle gå om jag inatt framåt 5 struntar i att göra mer för patienterna. Ska nog prova, verkar ju funka bra 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *