Att googla är en talang

Jag trodde att alla kunde googla. Men jag har insett att det är en talang. Som jag besitter, men maken gör inte det.

Eller så handlar det om vad man googlar efter. Om man söker efter en ubåt så skulle jag ju söka på ubåt och hitta någon sorts ubåt och jag är inte så noga med ubåtar. Vilken som helst ubåt duger åt mig. Maken som är fd reservofficer i flottan – och fram tills han var över 30 tyckte att han inte behövde något körkort eftersom han var behörig att köra en 2000 tons minsvepare innan han kom på att körkort kunde vara praktiskt på land – skulle kanske söka på Triton och hitta en mer specifik ubåt. Att söka efter ubåtar på google eller i skärgården är dock ingen talang som allmänheten behöver besitta. Det är bara ryssar som behöver Triton-ubåtar.

Maken kan dock inte googla efter en tröja. Han är hur petnoga som helst med vilken sorts polotröja han vill ha, inget får avvika från kravspecen. Om han hittar en polotröja som är perfekt på alla sätt och vis men polotröjan har lite fel vinkel på kragen så kan han inte köpa den. Och ändå skriver han polotröja i sökfältet.

Det går ju inte. Då får man ju upp alla polotröjor på hela jorden. Alla som har en bild på en polotröja kallar den för polotröja. Folk som vill sälja polotröjor kallar dem för någonting annat.

Dessutom fick jag visa honom bild-googling för inte alltför länge sedan. Maken går in på första bilden som ser ut som polotröjan han vill ha och sedan säger han till mig “Ser du priset någonstans?”. Å jag bara “Det där är ju en modeblogg, där kan du inte köpa någon tröja! Du får ju kolla vart bloggaren länkar för att han har fått en gratis tröja….”. Å den länken ledde ut i internet-nowhere.

Jag vet vad maken vill ha för polotröja. Man måste avgränsa sökningen. Först googlar man för att ta reda på vad den petnoga typen av polotröja kan tänkas heta. Då får man reda på att submarine roll neck kan tänkas möta kriterierna för petnoga-tröjan. Submarine roll neck är ett lämpligt namn på en tröja för någon som tycker att ubåtar är intressanta. Sen kan man tänkas upptäcka att den kanske kan heta Victory roll neck för man hittar länkar som tyder på det. Så då söker man på det och upptäcker att tröjan kanske kan kallas det, men mest så är Victory roll neck en kvinnlig frisyr så då ger man genast upp det spåret. Den rätta tröjan heter någonting annat.

Det gäller att ha tålamod när man googlar. Man får inte ge upp. Testa många olika smalare sökord. Traggla igenom en massa skit innan man hittar det man söker. Nästan alla sökord leder förr eller senare till Flashback och då gäller det att vara disciplinerad och omedelbart backa och återgå till sin tröjsökning så att man inte fastnar i något forumträsk som är helt OT bara för att tråden är så sjuk att man inte kan slita sig.

Det går inte att bara hacka in första bästa uppenbara sökord. Då hittar man varken tröjor eller kunskap. Envishet och tålamod är ledorden.

Så här ser en submarine roll neck ut. Maken kan naturligtvis inte köpa just den här tröjan för som ni ser har den en liten lapp i midjan där till höger på bilden och det är “töntigt”.

Submarine roll neck

Och så här ser en Victory roll neck ut. Det här är ju ingen tröja, vare sig med eller utan lapp.

Victory roll neck

Vi söker vidare. Inte för att jag bryr mig så mycket om det här med tröjan i sig, det är många år sedan jag gav upp om att förstå makens kriterier på kläder, men själva sökningen är en prestigegrej. Så nu söker vi inte på sökordet polotröja. Om man söker på polotröja så kan man ju få leta hur länge som helst innan man ens hittar en tröja med lapp i midjan som är i närheten av att duga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *