Bloggare som kapar andras bloggar för sin egen debatt

Det har varit mer besök än vanligt i butiken idag från sökningar på Tutto Piccolo. Till slut började jag undra om det var någon orsak till detta. En snabb googling och det visade sig att Anitha Schulman hade lagt upp bilder på sin dotter i klänningar från Tutto Piccolo igår. Det tog inte länge innan genusdebatten var i full sving i kommentarsfältet på Anithas blogg.

Sedan jag startade butiken läser jag ganska många föräldrabloggar, vissa regelbundet men de flesta sporadiskt. Något som förbluffar mig är hur genusförespråkarna verkar tycka att det är ok att dra runt på andra människors, både kändisar och icke-kändisars, bloggar och kritisera bloggarens sätt att klä sina barn och utifrån det dra slutsatser om hur de uppfostrar barnen och vilka värderingar de ger sina barn. Kommentarstråden på Anithas blogg är långt ifrån det enda exemplet.

Personligen tror jag att genusneutralitetens roll i jämlikhetsfrågan är en smula överdriven. Men jag respekterar föräldrars rätt, om de tycker att genusfrågan är viktig, att få uppfostra sina barn efter sin övertygelse. Jag respekterar också deras rätt att förespråka och argumentera för sina åsikter och övertygelser på sina egna bloggar. Eller på bloggar där de har blivit inbjudna till debatt.

Jag tycker dock inte att ett foto på en klänning, dockvagn eller en rosa barnkammare är en inbjudan till debatt. Det verkar inte heller som att en pojke som är ”pojkigt” klädd eller leker med grabbleksaker provocerar genusdebattörerna lika mycket som ”flickiga” kläder och leksaker, man ser sällan någon bloggare bli ”attackerad” för att sonen är klädd i killkläder eller leker med bilar.

Den absoluta majoriteten av genus-debattörerna som ägnar sig åt att kritisera, ifrågasätta och idiotförklara andra bloggare i kommentarsfälten är kvinnor. De ger sig också nästan uteslutande på andra kvinnor/mammor. Man ser dem sällan eller aldrig flockas till manliga bloggar för att spy galla över hur pappans son eller dotter är klädd eller vilka leksaker de leker med.

HUR främjar man jämlikhetsfrågan genom att ägna sig åt TYPISKT KVINNLIGT beteende att kritisera andra kvinnor? Vad sänder man för signaler till sina barn om man först klär dem könsneutralt för att främja jämlikhet, och sen sätter sig mamma framför datorn för att leta upp någon bloggare som hon kan kritisera/mobba/attackera? Ofta anonymt.

Jag tror att det är viktigare vad man är för förebild för sina barn, än vilka kläder man väljer att klä dem i.

Här hemma kör jag vi stenhårt med jämlikhetsfrågorna. Maken lagar mat, diskar och hjälper till att städa och jag lagar datorer, tv-apparater och spelar på Stryktipset. Maken har dock tvättmaskinsförbud och jag befattar mig helst inte med sopor. Någon måtta får det vara – jag tycker att det är viktigt att flickebarnet får lära sig att män och kvinnor är jämlika, men det är inte samma sak som lika.

One thought on “Bloggare som kapar andras bloggar för sin egen debatt”

  1. Utmärkt skrivet! Kunde inte ha sagt det bättre själv! Tragiskt dock att man inte har något bättre för sig än att sitta och klanka ned på andra….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *