Butternut squash soup / Pumpasoppa

Det här är receptet, jag orkar inte översätta och skriva ner det som någon annan riktig matbloggare.

Sweet potato = sötpotatis, stock = buljong och nutmeg = muskot.

Skala butternut squashen. Man kan också använda en vanlig halloween-pumpa, men jag testade det en gång och det blev inte lika gott. Tycker jag.

Gräv ur fröna.

Hacka i bitar.

Jag glömde fota potatisen, men ni kan säkert föreställa er hur den såg ut. Det där med sötpotatis är inte jättenoga, men man känner sig mer som en mästerkock om man snitsar till det med hälften potatis och hälften sötpotatis. Om man råkar ha sötpotatis hemma, men det hade inte jag igår.

Fräs löken och kasta ner allt i grytan. En butternut squash väger i princip aldrig 750 gram har jag upptäckt men jag tar alltid hela ändå och häller på mer eller mindre vatten. En “cup” är drygt 2.30 dl, men det är det ju ingen som vet eller orkar googla just när man står och lagar mat. Jag brukar ta en liter vatten och två buljongtärningar på 750-1000 g butternut. Grönsaksbuljong kan vara lämpligt, men testa fisk ni för all del om ni vill det.

När ni ser ovanstående bild tror säkert alla trogna läsare att när det är jag som lagar mat och det är så där mycket vatten i grytan kokade det säkert över. Det gjorde inte det. Jag kontrollerade kokningen perfekt. Koka tills pumpan är mjuk.

Beroende på hur kompetenta ni är med en mixerstav är det bra om soppan får svalna lite innan nästa steg. Så att ni inte får brännskador om soppan sprutar över halva köket. Ta inte med all vätska med en gång, så kan man justera hur tjock soppa man vill ha på slutet genom att hälla på mer. Det är ju liksom lite svårt att ta bort vätska om den blir för tunn.

Maken säger att man kan hälla tillbaka soppan i grytan utan att diska grytan först. Men det går inte, man måste absolut diska grytan. Ställ tillbaka på spisen och värm upp igen.

Sen saltar och pepprar man. Och river i muskot. Just muskoten är ett relativt viktigt steg i hela processen. Så det är bra om man kollar innan man börjar att man har muskot hemma. Att tänka “vi har ALLTID muskot hemma” är inte en bra idé. För en dag när ni står där med en nästan färdig soppa och bara ska sätta i pricken över i:et upptäcker ni att det inte finns någon muskot hemma. Om det då spöregnar ute är det inte så kul att åka till affären, så då kan det hända att ni hoppar över muskoten. Då blir soppan inte lika god.

Jag hade planerat att det här skulle vara ett matinlägg med idel framgångar och duktighet från min sida, så att ni förstår att jag är väldigt bra på att laga den här soppan. Men det sket sig när det visade sig att muskoten som jag var säker på att vi hade hemma inte stod att finna någonstans.

Det blev ganska gott ändå. Det smakade som butternut squash soppa utan muskot. Det skulle ha varit ännu godare med muskot, men det var godare än ingen soppa alls. Vacker blev den ju i alla fall.

Servera med creme fraiche.

Om man är konstnärligt lagd kan man rita mönster i soppan med creme fraichen.

Testa detta komplicerade sopprecept vetja. Det är ju snart Halloween. Sen kan ni komma tillbaka och lämna en kommentar och tacka för det goda receptet. Det tycker jag att ni kan göra, tacka alltså, för det tog mig dubbelt så länge att göra soppan än vanligt pga allt fotograferade.

2 thoughts on “Butternut squash soup / Pumpasoppa”

    1. Jag brukar också vara som Martha Stewart och vi har alltid muskot hemma. Den räcker ju hur länge som helst när det enda man använder det till är den här soppan. Men igår fanns det helt plötsligt ingen muskot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *