De första pengarna jag tjänade själv

Jag har fortfarande kvar det jag köpte för de första pengarna jag tjänade ihop själv. Alltså inte pengar som man fick av mamma och pappa i fickpengar eller för att man hade hjälpt till med något. Utan pengar som jag “arbetat ihop”. Jag har för mig att jag tjänade ihop pengarna genom att sälja jultidningar. Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var, men inte speciellt gammal har jag för mig. När ni ser vad jag köpte för pengarna kommer ni att tro att jag var åttio år gammal när jag köpte det. Så var dock inte fallet. Jag är ju inte ens åttio nu, så det går ju inte fattar ni väl.

Det var inte många kronor heller. Det är märkligt att ingen kvällstidning tar upp hur barn som knappt börjat skolan utnyttjas till att springa omkring och sälja jultidningar för några ynka ören. Finns det inga lagar i det här landet som bestämmer minimilöner för 6-7 åringar? Det måste ju vara en sjukt bra affär för företaget som utnyttjar barnen. De behöver knappt betala någonting alls för att ungarna marknadsför och säljer deras böcker och tidningar, och barnens familj och släkt köper en massa som de egentligen inte vill ha bara för att vara snäll mot barnen.

I alla fall, de där fjuttiga kronorna jag hade tjänat ihop på att sälja jultidningar tog jag med mig till Johanssons. Mamma Johansson hade en butik i garaget på den tiden. Om det finns några Jävrebor i min ålder som läser den här bloggen så måste ni ju komma ihåg Johanssons butik? Det fanns inte så många butiker i byn, så man gick dit och tittade på saker som man inte hade råd med bara för att det var enda butiken i byn förutom matbutikerna och macken. Jag har för mig att hon mest sålde prydnader och sådana saker. Jag gick säkert runt och tittade i timmar. Mamma Johansson måste ha varit urless på mig innan jag hade valt klart.

När jag hade studerat varje pinal i butiken tre gånger valde jag till slut något. Åh vad spännande tänker ni nu och undrar vilken fin leksak jag köpte. Ett ritblock kanske. Bokmärken, eller kanske rentav en bok.

Nej, ingenting sådant. Jag köpte en djuptallrik och en äggkopp. Jag hade inte mer pengar än att det räckte till en av varje. Jag tyckte att de var SÅ fina.

Äggkopp

Vad gjorde jag med mina inköp då? Det minns jag inte. Förmodligen ingenting, för jag har fortfarande kvar dem och de är i perfekt skick så jag kan då inte ha lekt med dem. Tallriken ligger i en låda i förrådet. Jag tyckte inte att jag hade någon användning för EN udda tallrik. Hur ofta behöver man bara en tallrik? Speciellt en Harlequin-boks-motiv-tallrik. Men eftersom vi inte hade några äggkoppar tog jag in äggkoppen. Den står i vårt köksskåp nu.

Ibland äter maken ett hårdkokt ägg i den. Men mest står äggkoppen bara i skåpet och ser “fin” ut. Jag kan ju inte kasta bort den. Jag köpte ju den för min första “lön”.

7 thoughts on “De första pengarna jag tjänade själv”

 1. Vilket minne! Det måste vara jur skoj som helst att ha!
  Jag kan inte minnas att jag fick pengar som jultidningsförsäljare, det kanske man fick? Man fick i alla fall välja presenter man ville ha från en katalog, kommer ihåg att jag tog en fön till mamma.

  1. Jo det fanns en lista med presenter man kunde välja bland beroende på vilken nivå man hade kommit upp till i försäljning. Men jag har för mig att man fick en spottstyvel i pengar också. Annars vet jag då inte var jag tjänade pengarna, men jag vet bestämt att jag köpte den där äggkoppen och tallriken för pengar som jag tjänat på något sätt. Det var en stor dag när jag gick till butiken för att sätta sprätt på dem.

 2. Det första jag minns att jag köpt själv för egna pengar var en brun mugg som jag köpte för 5 kronor på loppis och den har varit välanvänd, jag har använt den varje morgon sen dess.. tills nyss.. för ett tag sen.. när min man tappade sönder min (egentligen rätt fula men älskade!) mugg!

  1. Sånt är ju oförlåtligt, tappa sönder din första mugg! En utlandssemester minst borde du ha i kompensation.

 3. Du fick tidigt vuxenpoäng där, med porslinsinköp:) Jo jag minns butiken mkt väl eftersom mamma o moster hade den tillsammans! IG:s (Ingegerd,Gun) Fyndbod. Roligt att du sparat det

  1. Ja just det, IGs hette den ju! Det, och att din mamma också var med, hade jag glömt bort däremot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *