En ny fisklag

Jag har ett problem som involverar fisk. Nej, den här gången handlar det inte om att jag inte är så förtjust i att äta fisk. Det handlar om levande fiskar.

När vi var ute och seglade så blev ju gullefjunet väldigt intresserad av spigg. Hon ville “ta hem spiggen till Stockholm där vi bor”. Jag vill absolut inte ha några spigg i huset.

Så jag gjorde en överenskommelse med barnet om att vi skulle göra en lista med två kolumner som vi kallade Guppy-listan. I första kolumnen fick hon en stapel varje gång hon gjorde som vi sa och alltid hade flytvästen på sig, satt ner i båten när vi seglade, inte sprang på blöta klippor osv. I andra kolumnen fick hon en stapel varje gång hon gjorde motsatsen till ovanstående eller fick ett psykbryt över att det var mat- eller läggdags. Jag lovade henne att om hon när resan var slut hade mer stolpar i första kolumnen än den andra skulle hon få EN guppy i en fiskskål.

Det där funkade bra i någon dag. Tills hon började tilldela sig själv “duktighetsstolpar” för de mest banala prestationer. “Mamma jag har ritat dit en stolpe för jag tog på mig tröjan själv”. Tanken var ju dock hela tiden att hon skulle få en fisk, listan var bara en sporre för hon skulle komma ihåg flytvästen och andra säkerhetsregler.

Så idag åkte vi för att titta på guppys, för hon skötte sig övervägande bra hela veckan på båten. När det gällde säkerhetsgrejorna alltså, mat- och sovvägrade gjorde hon förstås var och varannan dag.

För en sisådär 25-30 år sedan hade jag en plastskål med guppys hemma. Ingen pump eller filter, bara växter. Fiskarna verkade trivas som fiskar i vattnet. Lösaktiga som attan var de också och till slut kryllade det av guppys i skålen.

Jag gick runt i djuraffären och letade efter en liknande skål som jag en gång i tiden hade, lämplig för en eller möjligtvis två guppys av samma kön så att de inte kan reproducera sig. Till slut fick jag lov att be om hjälp. Då blev jag informerad om att fiskskålar är förbjudna nu för tiden. Man är tvungen att ha ett akvarium. Jag bad att få se det minsta akvariet och det var inte alls särskilt stort, kanske 20×20 cm, så jag tänkte att det kunde väl gå an med ett akvarium då.

Det var då dilemmat dök upp. För vi har ju lovat barnet en fisk. Jag hade tänkt mig att en budget på typ 200 kr skulle räcka till både fisken, burken och växten. Det minsta akvariet kostade över 600 spänn. Den summan har jag verkligen ingen lust att lägga på en liten fyrkantig burk med en pump i.

Så nu vet jag inte hur jag ska lösa det här? Bryta löftet om att hon ska få en fisk och hoppas att hon glömmer bort hela grejen? Ska jag köpa ett låtsasakvarium med en plastfisk i? Eller ska jag bryta mot fisklagen och köpa en fisk och låta den leva i en urdiskad syltburk?

Akvarium
Vårt förra akvarium. Maken säger att han inte orkar med ett så stort akvarium igen.

8 thoughts on “En ny fisklag”

  1. Har ni badkar? Guppyn kan väl bo där? Så sätter du bara över den/dem i den urdiskade syltburken de gånger ni ska bada i badkaret! Det måste ju vara supersmidigt, då rengör du ju akvariet varje gång ni badar i badkaret dessutom!

  2. Det stämmer att “guldfiskskålar” är förbjudna nu. Men kolla blocket då, där brukar de ibland rea ut små akvarium för en billig peng. Kolla bara så att där är fungerande pump och doppvärmare för det är det som är dyrt.

  3. Förbjudna eller inte, vem kontrollerar? Såg just den här på Facebook: Köp&sälj: Stor fiskskål säljes. Finns och hämtas i Storfors. Bud från 30:-

    1. Fast det handlar ju om vad som anses vara ett värdigt liv för ett djur…. de sätter ju inte reglerna för skojs skull (ojoj, nu låter jag som värsta Greenpeace-filuren med fjällrävenryggsäck..). Jag menar, jag kan ju svälta ihjäl min hund i lägenheten, vem kontrollerar det? Bara för att ingen ser det innebär det ju inte att det är okej att göra det. 😉

  4. Lagerhaus har stora runda glasskålar. Fiskar kan leva i dem väldigt länge. Har jag hört. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *