Fickjournalen

Maken säger att jag sparar en massa gammalt skräp som man aldrig kommer att ha någon användning för igen. Det vet man aldrig vad man kan komma att ha användning för i framtiden.

Igår var jag i uthusen och rotade i kartonger. Då hittade jag en gammal glasslåda full av Fickjournalen och idol-klistermärken från Okej och Frida.

Idol-klistermärkenDet kan väl hända ett en eller annan av er är för unga för att veta vad Fickjournalen är. Det var en sida som brukade finnas i någon av tant-tidningarna, Hemmets Journal gissar jag av namnet, där man kunde klippa ut idolbilder. På framsidan var det en bild av någon idol av bättre eller sämre rang.

FickjournalenPå baksidan fanns det fakta om idolen i fråga eller texten till någon av deras låtar.

Baksida FickjournalenDe där klippte jag ut och samlade på i yngre tonåren, eller troligtvis innan tonåren, jag minns inte så noga. Vi brukade cykla runt byn och hälsa på gamla tanter som vi misstänkte kunde tänkas prenumerera på Hemmets Journal. När vi hade hälsat på en stund brukade vi samla mod till oss och fråga om tanten hade några veckotidningar och om vi kunde få riva ut Fickjournalen.

Sen när man började läsa Starlet, Frida och Okej klippte jag ut och sparade klistermärken. La dem i en glasslåda.

De flesta av mina kompisar kastade säkert bort alla sina Fickjournalen och idol-klistermärken i femton-årsåldern, eller hur gammal man nu var när man växte ifrån dem. Men inte jag. Jag sparar saker. De kan vara bra att ha någon gång i framtiden.

Igår var den där dagen när mina klistermärken blev bra att ha. Vi hällde ut alla klistermärken på golvet, också satt gullefjunet och klistrade dem på ett stort papper som hon fick av morfar.

Fast jag får väl lov att erkänna att klistret på nästan 30 år gamla klistermärken inte klistrar så bra längre. Och vissa klistermärken måste jag säga hade lägre samlarvärde än andra. Bon Jovi turnerar ju fortfarande. Men vem sjutton var Michael Cretu? Tyckte man att han var snygg när man var 12 år gammal? Är det någon som minns honom? Det är knappt att Google minns honom.

CretuVi lägger detta i kategorin för Utbildning. Ämne – Forntida historia.

One thought on “Fickjournalen”

  1. Kanner igen de dar! Hittade en liknande samling da jag stadade ur alla mina barndomssaker fran mammas hus haromveckan. Hade aven en lunta med storre idolplanscher pa varldsartister from “Fredrik” och “the Pinks” och en egenhandigt gjort ‘ficka’ for klistermarken och gnuggisar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *