Flickor kissar visst ute

Grannarnas pojkar har hittat en ny toalett. De pissar på häcken i trädgården. Samma plats varje gång båda två. Antingen kommer häcken att blomstra extra mycket där eller så kommer det att bli ett hål i häcken där just den biten dör.

Det där har ju gullefjunet noterat och häromdagen efter äldsten hade slagit en drill gick hon dit och drog ner kjolen och trosorna, och hon har ju sett hur grannpojkarna står och kissar. Jag såg vad hon var på väg att göra och jag tycker att det är så jobbigt att byta kläder på henne så jag sa åt henne att hon inte kunde stå så och kissa för då skulle det komma på kläderna. För att göra det enkelt för mig själv föreslog jag att hon skulle komma in och kissa.

Då kom maken och la sig i och sa “Pojkar kissar ute, och flickor kissar inne”. Jag vet inte riktigt om han trodde att han var rolig eller om han trodde att han hjälpte till men så skulle han i alla fall inte ha sagt. Om blickar kunde döda skulle han ha varit en blöt fläck. Det var den sämsta argumentationen jag hört i hela mitt liv.

För att han sa så bestämde jag mig för att hon skulle kissa ute. Flickor kissar tamifan var de vill. Ja inte riktigt va, man får ju lov att uppföra sig som folk. Men min dotter ska minsann inte bli tillsagd att hon inte får kissa där pojkar kissar. Så jag gick dit för att hjälpa henne lära sig att kissa ute utan att få kiss på kläderna.

“Du kan antingen ta av dig kjolen och trosorna och stå upp och kissa, eller så hukar du dig ner så här och håller i kläderna”. Jag demonstrerade olika kissa-ute-tekniker.

“Men mamma jag behöver inte kissa längre” säger hon då.

“Jo nu ska vi kissa, vill du stå upp eller huka dig ner?” frågade jag.

“Men mamma jag vill ha ett äpple, jag behöver inte kissa”.

Man bedriver inte jämlikhetskamper genom att bara lägga ner kampen eller toalettbesöket och äta ett äpple istället så jag insisterade.

“Nu kissar vi, du får ett äpple när du har kissat klart gumman. Det här är en principfråga. Flickor kan visst kissa ute”.

Ungen bara kiss-strejkade. Å jag inser ju att man inte kan göra ett litet barn till ett verktyg i en jämlikhetskamp, så jag frågade om hon ville gå in och kissa istället då och det ville hon inte så då slapp hon kissa. Hon fick ett äpple. Sen tog det flera timmar innan hon gick på toaletten så hon var väl inte kissnödig utan ville bara göra som grannungen gjorde.

Jag släppte dock inte frågan. När hon somnat marcherade jag in i vardagsrummet och sa till maken Du!, nu ska vi prata om den där kiss-grejen du sa till gullefjunet…”. Maken bara avbröt “Jaja, jag vet…”. Fast jag menade ju allvar “Seriöst alltså, du kanske tyckte att det var kul men hon är bara fyra år så hon kan faktiskt tro att det är så att flickor inte får göra sånt som pojkar får göra…”. Å han bara “Jaja, du behöver inte förklara, jag fattar!”.

Som om att han trodde att jag hade pratat klart, men det hade jag inte. Jag hade grejer att säga om min syn på var flickor och pojkar kan kissa. Att döda häckar i trädgårdar är faktiskt inte något manligt privilegium. Kan pojkar så kan flickor. Det gäller bara att göra det med lite stil så att mamma inte får så mycket tvätt.

Maken kommer inte att kläcka ur sig några sådana där dumheter igen i framtiden. Han insåg nog sitt misstag så fort grodan hoppade ur munnen på honom. Men nu har han skavsår i öronen som inte kommer att läka på flera dagar också så av ren självbevarelsedrift kommer han inte att göra om det.

One thought on “Flickor kissar visst ute”

  1. Här får alla kissa inne! Finns det tillgång till toalett ska den användas och inga ungar ska kissa i några häckar eller buskar eller på random plats i gräset heller.
    Oavsett kön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *