Retoy i Rålambshovsparken

Idag har vi varit på Retoy i Rålis. Det är en skitbra grej.

Retoy

Man åker dit med sitt skräp. Man checkar in sitt skräp och får en stämpel för varje skräp. Jag blev av med bondgården och fick TRE stämplar för den. Vi åkte dit specifikt för att bli av med bondgården också var det bondgården som gav Jackpot!

Incheckning

Sen går man in i tälten också får man välja ut nytt skräp att ta med sig hem. De flesta skräpen kostar en stämpel (men bondgården kostar uppenbarligen tre stämplar, många delar skräp, många stämplar är tydligen policyn. eller så var det någon fool som tyckte att bondgården var fin) så om man kommer dit med tio skräp får man ta hem tio skräp. Fast vi kom dit med åtta skräp och fick tio stämplar tack vare bondgården.

När vi kom in i tälten tänkte jag för mig själv “Herregud så mycket skräp, jämfört med detta kom vi ju hit med riktigt decent shit!”.

Men ni förstår att jag lärde mig snabbt att det finns en teknik. Man måste hang around ett tag och låtsas som att man har svårt att välja skräp. För det kommer hela tiden folk och checkar in mer skräp så om man är tålmodig kan det dyka upp fint skräp.

När vi hade gått omkring där ett tag och kollat på allt skräp började jag fundera på om vi skulle välja att ta hem vårt eget skräp. Då helt plötsligt dök det upp ett skräp med ett frisörs-kit i en obruten förpackning. Plasthårtork, plastborste, plastkam och plasthårrullar. Helt oanvända. Sånt kan vara bra att ha om man just har börjat leka Mick Jagger-frisör. Jag sa till gullefjunet “Kolla där – skulle du vilja ha det där skräpet?”.

Jag väntade dock aldrig på svaret. För jag visste att om vi skulle hålla på och ha en diskussion i en fyra-årings takt så skulle någon annan förälder vara fräck nog att komma och grabba till sig det helt oanvända skräpet. Så jag dök på det. I nästa sekund såg jag en skräp-käpphäst och den visste jag ju också att någon annan förälder skulle vilja ha så jag slet till mig den också och frågade gullefjunet om hon tyckte att det skräpet var fint och det tyckte hon.

När man är klar tar man sitt skräp till utcheckningen och tar med sig skräpet hem. De stämplar man inte har använt får man spara och använda vid ett senare tillfälle.

Utcheckningen

Om ni inte har barn kanske ni tycker att det här låter helt värdelöst. Som om man bara byter skräp. Men ni förstår att det är själva bytandet av skräp som är så fantastiskt. För när man har en massa skräp och leker med det hela tiden blir man till slut trött på skräpet. En del skräp lekar man aldrig ens med, man bara skräpar ner med skräpet. Så om man får byta skräp så har man något nytt skräp att leka med utan att mängden skräp i mamma och pappas hus/lägenhet ökar. Alla är glada.

En annan sak som var skitbra med Retoy var personalen. Eller de frivilliga, eller vad de nu kallas. Jag är inte helt säker på om Retoy är en kommersiell idé eller något ideellt, men jag misstänker det senare. De var i alla fall väldigt bra och trevliga. Jag älskar folk som får ungen att tycka att det är kul att ge bort sitt skräp. De involverade henne både i incheckningen och utcheckningen så att hon tyckte att det var jättekul att kasta ner allt sitt skräp i en korg och hjälpa till och räkna skräpet.

Så jävla smidigt. Som loppis fast utan en massa idioter som försöker pruta från 5 kr till 2 kr. Dumpa skräpet i början, gå tre meter och ta ut det nya skräpet på andra sidan.

Gullefjunet älskade sin skräp-käpphäst. Hon var överlycklig i säkert tjugo minuter.

Käpphäst

Sen kom vi till Rålis Parklek och då fick jag bära skräpet och jag hatar redan fanskapet. Tyget på käppen gör att skräpet inte går att bära över axeln för skräp-hästhuvudet bara vrider sig och går inte att balansera. Men jag har ändå bytt upp mig, för jag blev av med bondgården. Den var 30+ delar skräp och skräp-käpphästen är bara en del skräp. Och när vi kom hem och det inte längre fanns någon lekpark gillade hon skräp-käpphästen igen. Jag var för fasen på väg att betala en massa pengar för en sådan där skräp-käpphäst för några veckor sedan men kön var för lång.

Retoy är fortfarande i Rålambshovsparken imorgon, på tisdag och onsdag. Mellan 16-18 och klockan 18 börjar Parkteaterns teaterföreställning Kåldolmar och Kalisipper. Både Retoy och teatern är gratis och vi hann inte med teatern idag. Gratis är gott. Då behöver man inte gräma sig om ungen vill gå hem efter 10 minuter.

Så jag tänkte så här. Vi fick 10 stämplar för vårt skräp idag och hittade bara fem skräp så jag hade tänkt åka tillbaka på tisdag eller onsdag och leta efter mer skräp. Man får nämligen spara sina stämplar och hämta skräp vid något annat tillfälle. Kanske ta med lite till skräp och få fler stämplar att hämta skräp för. Och se teaterföreställningen.

Om det finns några läsare som har något fint skräp som ni skulle vilja bli av med kanske ni kunde åka dit och lämna det samma dag som jag ska hämta skräp? Imorgon måste jag på en släktlunch så det vore bra om ni bara åkte dit med riktigt skräp imorgon, men om någon har något fint skräp som ni vill bli av med är jag helt flexibel vg tisdag eller onsdag.

Lämna en kommentar och säg vilken dag ni tänker åka dit med ert fina skräp i så fall. Berätta gärna hur många delar ert skräp har. En-delars-skräp är bättre än 30-delarsskräp. Förutom lego förstås. Jag gillar lego. Jag har fått för mig att lego är utbildande, plus att lego kan sysselsätta ungar i evigheter om de bara får upp intresset. Å om jag nu ska måsta vara med och leka är lego bättre än dockor. Jag vill bara dö om jag måste leka med dockor. Jag har inte gjort annat än matat och bytt blöjor de senaste 4 åren så jag är så himla ointresserad av att göra detsamma med en docka.

En sista viktig sak om ni åker dit. På Retoy så kallar de skräp för leksaker. Bara så att ni inte gör bort er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *