Jag behöver 14 ätbara fiskrätter

Jag är lite av en Melodifestivals-expert. Jag skäms inte för att säga det. Under storhetseran 83-90 kunde jag allt som fanns att kunna om alla bidrag.

Jag anser mig fortfarande kompetent i ämnet. Jag vet minsann hur svenska folket funkar och röstar. Ibland övergår dock självförtroendet förståndet. Just nu ser min privata Facebook-sida ut såhär.

FiskveckaSå nu har jag lite problem. Jag behöver 14 ätbara fiskrätter. Hjälp mig!!!

Fiskbullar är otänkbart så kom inte med det. Lax som alla tycker är så gott är så torrt att tårarna torkar trots att jag skvalar när jag tänker på en två-veckors-fiskmeny.

Recept som begraver fisken i andra ingredienser är speciellt välkomna. Men inte i broccoli för guds skull. Om jag ska välja mellan en smaklös fiskbit eller en hård smaklös sak som ser ut som en trädkrona så kan jag ju lika gärna låta bli att äta. Folk i nöd har överlevt på vätska förut.

Rökt fisk är äckligt. Ben vill jag inte ha.

Sjötunga tycker jag ju om, men det går inte att köpa i Piteå. Folk är för ekonomiska för sjötunga här, så butikerna tar inte hem det. Skaldjur går bra, men om jag ska äta räkmackor i två veckor mottar jag gärna några tips på hur man kan variera dem. Sill och strömming kan jag äta (men mätt blir jag inte).

Det är nu ni sätts på riktigt prov. Är ni mina riktiga bloggvänner, eller vad? Ni måste hjälpa mig genom de här två veckorna. Failure is not an option. Men jag är mottaglig för alla tips som hjälper mig att tänja reglerna. Om det är EN räka i receptet så är det en fiskrätt.

Jag vill också påpeka att om maken vill äta något annat än fisk så är det inte jag som bryter mot reglerna. Men det lär inte hända.

Jag skulle kunna lägga det här inlägget i kategorierna ‘Mat & bakning’ och ‘Me, myself & I’ men jag nöjer mig med ‘Puckon’. De som inte röstade som jag förväntade mig alltså.

10 thoughts on “Jag behöver 14 ätbara fiskrätter”

 1. Haha, jag gillar inte heller fisk men får ibland ge mig för familjens önskan, här kommer ett recept på en fiskrätt som faktiskt är uthärdligt att äta

  Du behöver panguas fileer, valfri mängd

  salta och peppra, lägg dem i en ungsfast form som du smort med lite smör eller margarin. Sätt in fileerna i ugnen 200 grader och gör dem klara ca 15 min

  Gör en vanlig vit bechamel sås
  50 g smör eller margarin, 2 msk maizena redning (ljus) eller vetemjöl
  smält smöret och rör ner mjölet sedan slår du över mjölk och låter koka upp, späd med mjölken tills du får en sås liknande konsistens (ca 4-5 dl). när såsen kokat upp tar du Kalles kaviar (jag brukar köra med den milda sorten röd tub) och häller i såsen, hur mycket beror på egen smak och tycke.

  Häll såsen över fileerna i den ugnsfasta formen och tills sist strör du riven ost över och gratinerar i ugnen tills den fått lite färg

  Servera med kokt potatis

  Lycka till!

 2. Sorry…. om du läst min blogg idag så har du kommit fram till att jag tycker att fisk är oätbart. Men du, testa att googla. Det löser det mesta!

 3. Vi gillar att äta laxfiléer som jag bara mosar ihop och sedan blandar i en förpackning med sån här trevlig creme bonjour (med vitlökssmak!) och sen pasta till det! Alla i min familj äter det frivilligt och det blir inte torrt med creme bonjour.. inte så nyttigt heller men iaf inte torrt 😉

 4. Jag är inget fan av fisk men jag har två rätter som jag gillar.
  1. Panerad rödspätta med potatis och remouladsås
  2. Torskgryta med potatis. Valfri mängd ryggfileer av vit fisk, hela konserverade tomater, mycket citron saft, mycket dill, vitpeppar, grillkrydda. Koka vanlig potatis vid sidan av.

 5. Du vill att fisken ska döljas 🙂 Här kommer Spätta a la Bettan:
  8 spättafilér
  ca 1 tsk salt
  2 medelstora purjolökar
  2-3 msk ströbröd
  35-40 gr smör
  1-1½ del chilisås
  2-2½ dl vispgrädde.
  Slanta purjon fint och förväll den i 2 min. Salta fisken. Lägg på purjon och vik ihop filéerna Lägg dem tätt i en smord ugnsform. Strö på ströbrödet och smörklickar. Sätt in i 225 graders ugn i 20 min. Sänk värmen till 175 grader. Blanda chilin och grädden. Sätt in i ugnen i ytterligare 10 min. Klart!

 6. Vi vill ju naturligtvis alla veta hur det gick med tillagningen av alla fiskrecept, recensionerna ser vi verkligen fram emot, speciellt makens och gullefjunets

 7. Alltså jag har just nu 51 olästa inlägg från dig på Bloglovin. Vet inte hur jag ska hinna läsa ikapp allt. Men jag vill iallafall komma med några förslag på fiskrätter.

  Räkpaj? Eller Paj med kräftstjärtar? Blanda i lite västerbottensost som kan ta över smaken om inte annat och lite dill på det så smakar det knappt sjö alls!

  Nu måste jag fotsätta läsa ikapp här. Kanske kommer fler fisktips sen! 😉

 8. Fiskgratäng!

  Lägg torskblock i en form och in i ugnen på sisådär 200 gr medan du kokar potatis och gör mos av det. Lägg mos runt fisken och häll en blandning av MatExtra, dill och ev. räkor över fisken. In i ugnen en stund till, klart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *