Jag har inga fördomar mot folk med träspadar, MEN….

Jo vi håller oss kvar i bakområdet ett inlägg till. Man skulle kunna tro att jag bakar ur en bakbok som är en släktklenod som ärvts genom släkten i generationer. Så här står det i min bakbok;

Bakning med träslevJag bakar dock inte från någon antikvariatsbok. Det är den rödrutiga bakboken som jag har köpt helt själv på ICA. Det är i och för sig några år sedan men träspadar var redan omoderna när jag köpte den.

Man blir ju helt förvirrad när man läser det där. Hur länge ska man köra assistenten och på vilken hastighet? Ingen är ju hjälpt av den där instruktionen.

Vem bakar med en träspade liksom? Jag vill poängtera att jag inte har något emot folk som inte har en hushållsassistent. In this day and age är det ju mer normalt att inte ha en hushållsassistent än att ha en. Men om man bara har en träspade och ställer sig och bakar egna limpor så är man ju dum i huvudet. Man blir ju aldrig klar om man ska stå där och peta med en träspade. Köp en limpa bara för guds skull! Det är inte värt det om man ska knåda degen för hand…

Det känns som en smal nichemarknad att göra bakböcker för folk med träspadar. Det är ju bara typ UnderbaraClara och hennes gelikar som ser något egenvärde i att baka med träspade. Det faktum att man bara har en träspade och ingen assisten är liksom en indikation på att man inte är så intresserad av bakning och då behöver man inte heller en bakbok med träspade-recept.

Och det där med “ställ bunken på en fuktig duk så står den stadigt” – vad betyder det egentligen? Vad är den fuktiga dukens funktion och vem har bunkar eller bänkar som är så ojämna att man behöver plana ut underlaget? Är det här en kvarleva från stenåldern som bakboksförfattare känner att det är för tidigt att skrota? Eller finns det baktekniska anledningar till att bunken ska stå på en fuktig duk?

Jag hoppade över de stegen. Träspaden och den fuktiga duken. Bara så att ni vet.

7 thoughts on “Jag har inga fördomar mot folk med träspadar, MEN….”

  1. ojoj jag vet inte om jag vågar berätta att jag är en sån där som bakar stora mängder, typ tar bullrecept och tar det gånger 4 för att det ska bli nåt.. och sen orkar jag inte ta fram min hushållsassistent som står uppe i köksskåpet så istället tar jag fram min gamla träslev och använder den och gör degarna för hand.. Inte för att jag kan argumentera för varför just en träslev men jag har liksom alltid använt en sån.

    1. Du kan ju inte vara på riktigt! Man har ju god lust att skjuta sig själv efter en enkel sats bullar även om man har en hushållsassistent. Enda anledningen till att man utsätter sig för plågan är ju att det är så gott.

  2. Jag tar ALDRIG ggr 4, men jag har bakat så jag antar att limporna skulle räcka en bit på vägen till ekvatorn, och jag använder aldrig träslev och nästan alltid assistenten. Blöt handduk? Äh!
    Och du – jag rodnar – jag är inte så teknisk (hm) och tittar extremt sällan på blogmailen, men i dag gjorde jag och hittade ett mycket tidigare, mycket fint mail från dig – tack!

  3. Aldrig assistent. Känslan av att äta ett bröd/bulle som man knådat för hand är otrolig jämfört med assistent. Kanske jag som är konstig men blir inte trött i armarna av det, brukar även vispa ägg och socker pösigt, vispgrädde samt äggvitor för hand

    1. Jag blir trött bara jag tänker på en träspade! Törs man fråga hur du hittade till bloggen? 150 pers har läst träspadeinlägget den senaste timmen och trafiken verkar komma från Facebook men det framgår inte om den kommer från en Bevara-träspaden-grupp eller någon annanstans ifrån…

  4. En blöt trasa under skärbrädan, vispbunken ellr något annat är mycket bra. Det är mycket säkrare bunken eller skärbrädan flyttar sig inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *