Lagom ägg?

Jag bakar. En limpa. Receptet säger 1/2 till 1 ägg. Lagom ägg alltså.

Det här med lagom mjöl det kan jag vid det här laget. Första gången i mitt liv, och många år därefter, när jag skulle baka och frågade mamma om råd när recepten var ospecifika kring mängden mjöl svarade mamma att det skulle vara “lagom” med mjöl och att man fick lov att titta på degen.

Å jag tittade och tittade på degen. Å degen sa aldrig något om huruvida den fått lagom mjöl eller ej. Numer så har jag lärt mig. Nu ser jag när det är lagom mjöl utan att degen behöver uttala sig. Också har jag slutat fundera så mycket på om det är lagom mjöl eller ej. Det brukar gå att äta i vilket fall som helst. Bättre för lite än för mycket är principen jag kör på för då kan man knåda in lite till mjöl när man bakar ut.

Lagom ägg däremot det har jag ingen koll på alls. Jag vet inte ens vad äggets syfte i degen är. Hur knäcker man i ett halvt ägg? Det är ju nog svårt att knäcka i ETT ägg utan att det slinker med skal. Man knäcker ju bara ägget och hoppas på det bästa, så hur bär man sig åt för att bara halva ägget ska hamna i degen? Ska man fånga andra halvan med handen? Ska äggulan med eller ej? Hela eller bara halva i så fall?

Hur bedömer man om degen behöver ett halvt eller ett helt ägg just idag? Mjöl pytsar man ju på eftersom efter behov men ägg känns lite mer living-on-the-edge-allt-eller-inget.

Svar på vykort duger inte. Jag behöver veta nu, så lämna gärna en kommentar om ni besitter kunskap om ägg-halverande. Av icke hårdkokta ägg alltså.

TILLÄGG: Nu har jag läst mer i receptet. Ingredienslistan säger ett halvt till ett ägg. Men längre när i texten står det EVENTUELLT ett ägg. Vad göra? På vilka grunder bestämmer man om man ska ha ägg eller ej och hur mycket ägg man ska ha? Jag hatar receptskrivare som skryter med sin överlägsenhet på det här sättet genom att lämna saker och ting öppna för fri tolkning.

One thought on “Lagom ägg?”

  1. Ett halvt ägg: knäck ägget i ett glas, rör om, häll i halva mängden ägg som finns i glaset 🙂

    Hoppas baket blev bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *