Jag hatar konton

Nu för tiden går det tamifan ingenting göra utan att ha ett konto.

Ska man köpa någon på nätet så måste man skapa ett konto i butiken. Sen måste man ha ett paypal-konto för att betala, eller ett Klarna-konto eller skapa ett säkerhetslösenord för att betala med kort. Sen nästa gång när man ska handla på samma ställe så måste man komma ihåg sitt användarnamn och lösenord. Annars får man lov att skapa ett nytt konto. Ibland går det och ibland säger websidan “det finns redan ett konto med denna email-adress”. När man sitter och skriker åt datorskärmen “menar ni att jag har handlat i den här skitbutiken förut?” så svarar inte kundtjänsten eftersom man inte är inloggad.

Vill man beställa en tid på vårdcentralen ska man ha ett konto på Mina Vårdkontakter och vill man ha en tid till sitt barn så ska ungen ha ett eget konto. Om man vill fråga Skatteverket hur många av ens hårt ihoptjänade kronor de har tänkt konfiskera ska man ha ett konto hos dem. Om man vill berätta för en hyresvärd att om ingen av de 26469 personerna före en i kön vill ha en lägenhet så kan man tänka sig att komma på en visning så ska man ha ett konto hos Stockholms bostadskö för att anmäla intresse. Sen måste man ha ett konto hos varenda separat fastighetsägare, för de ger hälften av sina lägenheter till gemensamma kön och dessutom har de en egen kö för resten.

För att få en fjuttig liten legogubbe för att man köper hundratals blöjor ska man ha ett konto. Och ett konto för att se hur många poäng man tjänat in hos ICA och hur mycket återbäring hos Coop. Sen ska man ha ett konto hos vartenda företag man har ett bredbands/telefon/kabelTV abonnemang hos för att kunna byta prisplan/datamängd/kanaler. För att få 3 kr rabatt för varje tusenlapp man tjänar ska man ha ett konto hos varje företag som har ett svenskt organisationsnr.

Om man vill läsa vem som tjänar mest där man bor måste man ha ett konto hos kvällstidningen och om man vill se Solsidan på TV4 play behöver men inte ett konto men om man vill se det på telefonen/plattan måste man ha ett konto.

När man ska flyga någonstans, söka ett jobb, skriva ut ett recept, använda en feed-reader, någon sorts sociala media, parkera bilen, läsa en kurs, spela på lotto, köpa ett begagnat bord på Tradera, ladda ner något nödvändigt software som anti-virus eller ad-blocker eller ställa en fråga om akvariefiskar på ett nördforum. Vad man än ska göra måste man ha ett jävla konto.

Vad får man i gengäld för att man har alla dessa konton? Någonting man har nytta av på något sätt?

Nej, man får en massa skräpemail med reklam, felmeddelanden när man använt fel användarnamn eller lösenord och högt blodtryck av raseri eller trasiga saker som man slår sönder i ilska när det inte funkar.

Vad jag har gjort idag? Tackar som frågar. Jag har ominstallerat officepaketet som jag köpte för två år sedan. När man ska göra det måste man logga in på sitt konto. Det tar en halv dag att ta sig in på ett Microsoft-konto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *