My name is Fishnovice

Det är viktigt att komma ihåg att ingen är felfri. Inte ens jag. Därför känner jag mig tvungen att bekänna att jag en gång startade en tråd på ett internetforum.

När vi bodde i London hade vi nämligen ett akvarium. En gång när vi hade gäster hemma så hade vi druckit lite vin och hamnade i en djup intellektuell diskussion. Om akvariefiskar. Mer exakt om guppys. De röda fiskarna uppe vid vattenytan på bilden är manliga guppys.

AkvariumDå påstod jag att guppys är däggdjur. Med argumentet att guppys föder levande ungar. För alla däggdjur föder levande ungar, så därför är alla djur som föder levande ungar däggdjur. Maken däremot påstod att de inte var däggdjur, för att de var fiskar och pga en liten skitdetalj som att de inte diar sina ungar. Vi hade också en diskussion om utifall man kunde säga att en fisk har ryggrad eller ej. Jamen jag sa ju att vi hade druckit vin…. lyssnar ni inte?!

Jag envisades i alla fall för jag har minsann sett en guppyförlossning och sett att de inte lägger några ägg, det kommer ut levande yngel ur en guppy. Maken sa att jag yrade. Jag minns inte vems sida våra gäster tog. Till slut bestämde jag mig för att google skulle få avgöra diskussionen.

Google vet typ allt. Men just här gick jag bet. Jag kunde inte att hitta någon information som varken stödde eller förkastade min däggdjursteori. Då tänkte jag att det måste ju finnas några fisk-forum på nätet. Mycket riktigt hittade jag en sida som hette fishgeeks.com. När jag såg namnet kände jag att jag hade kommit rätt. Jag visste att här skulle folk ha mycket onödig kunskap om fiskar.

Svaret på just min fråga hittade jag dock inte på forumet. Folk verkade inte fundera över den här frågeställningen så mycket. Så jag skapade en användare. Jag tänkte till ordentligt när jag skulle välja användarnamn och kallade mig själv Fishnovice. Det var ledigt. Sen startade jag en tråd och frågade “Are guppies mammals? My husband and I are having a domestic over this question”.

Ni ska bara veta hur mycket abuse jag fick. Det blev en ganska lång tråd av min forumdebut, tråden hade säkert 15-20 inlägg. “Are you blond?” var det någon som frågade. Någon annan sa “Haha, this was the funniest thing I have read in my entire life”. Vi var ju på ett akvariefiskforum så det här kan ju mycket väl varit sant. Folk som har gjort flera tusen inlägg på ett fiskforum kanske inte har så jätteintressanta liv eller välutvecklad humor, så det här var kanske verkligen det roligaste han någonsin läst. Så jag tyckte att jag kunde bjuda på det skrattet.

Jag hade i alla fall rätt i att folk som höll till på det här forumet var riktiga fenor på fiskar. Så till slut fick jag svar på min fråga av en kunnig fisknörd. Guppys är “live-bearers”. Jag har ingen aning om vad det heter på svenska, ni får faktiskt googla och översätta det själva om ni vill fördjupa er i det här ämnet. Det betyder att de bär kvar äggen inuti kroppen och sen när det är dags så kläcker de äggen och trycker ut levande fiskyngel.

Så jag hade inte riktigt rätt. Men det hade inte maken heller för han hade påstått att guppys inte alls födde levande yngel. Det fick bli oavgjort i diskussionen mellan mig och maken. Jag var domare.

Jag har tyvärr glömt bort lösenordet till mitt konto på fiskforumet. Vilket är tråkigt utifall att jag skulle vilja diskutera fiskfrågor i framtiden.

5 thoughts on “My name is Fishnovice”

 1. hihi – jo, de föder ju levande ungar. På svenska heter de helt enkelt levandefödare (dit bl.a. guppy och platy hör – sjöhästar också). Däggdjur är sådana djur som diar sina ungar – näbbdjuret är ett däggdjur, men det lägger ägg.

 2. Haha, du är för härlig!
  Det som gör ett djur till ett däggdjur är att de är jämnvarma, diar sina ungar, andas luft. Som Carola skriver så behöver man inte ens föda levande ungar för att räknas som ett däggdjur (även om 99,9% av alla däggdjur gör det). 😉

 3. Nä, sånt är ju baskunskaper 🙂 det var då det enda vi lärde oss på NO:n förutom alla konstiga sjöfåglar *s* beror väl på vilken skola man gick på andra fick lära sig saker i kemi och fysik – vi hade närstan bara biologi vi….

  1. Konstig skola, följde de inte läroplanen angående hur mycket biologi och kemi och fysik som skulle ingå i undervisningen?
   Det ingår också i baskunskaperna att däggdjur är ryggradsdjur, det är liksom grundläggande. Men vem minns allt man lärde sig i skolan för 10-20-30 år sedan liksom?!
   Tack och lov för sådana som mig så går google och wikipedia framåt med stormsteg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *