Maken bröt mot bananförbudet

För typ en månad sedan informerade jag maken om att jag infört bananförbud i minst fyra månader. I september kan vi köpa bananer igen. Vi hade så sjukt mycket bananflugor ifjol och det tog evigheter att bli av med dem. Jag tror fanimig inte vi var bananflugefria förrän till jul.

Så jag bestämde att från och med när jag införde bananförbudet skulle inga bananer komma genom vår dörr förrän det blir frost igen. Alla annan frukt ska förvaras i kylskåpet bestämde jag också. Maken nickade och såg ut som att han lyssnade.

Häromdagen så fick jag en känsla av att det trots allt fanns en banan i lägenheten. För när vi satt och åt flög det omkring en bananfluga runt huvudet på mig. Jag behövde inte ens titta i kylen för att bevisa min teori om att det fanns en bananinkräktare för där låg bananen och lös gul i fruktskålen .

Jag tog bananen i ett stadigt grepp och använde den för att peka på maken och frågade “Vad är det här?”. 

“En banan” svarade maken som att han trodde att jag var någon sorts idiot. Jag vet väl hur en banan ser ut! Snacka om att missförstå frågor med flit. Han visste mycket väl att vad jag egentligen undrade var varför det fanns en banan i lägenheten. Trots att jag har förbjudit bananer.

Sen kom han med någon sorts bortförklaring om att när jag var i Karlstad och de åkte till stranden så köpte han två bananer utifall att gullefjunet skulle bli hungrig och sedan åt hon bara upp en så då tog han hem den andra bananen. Vem tar hem bananer från stranden? Folk i Norrland kanske där stranden bara är en landkant som möter havet. Här i Stockholm finns det faktiskt papperskorgar på stränderna där man kan kasta ouppätna bananer.

Nu när jag sitter och skriver det här blir jag så upprörd över att någon tar hem en banan från stranden när jag har förbjudit bananer hemma att jag inte hittar något bra svenskt ord för att beskriva situationen. Det enda jag kommer på är engelska ordet outrageous så jag google-översatte det och fick veta att på svenska heter outrageous upprörande. Men upprörande är inte tillräckligt beskrivande, outrageous är bättre.

Jag önskar att jag kunde visa en bild på den outrageous bananen men jag var så upprörd att jag kastade den rakt i soporna och bar ut soppåsen. Å den där bananflugejäveln som fortfarande flyger omkring och funderar över hur den ska föröka sig i miljontals den sitter aldrig stilla tillräckligt länge för att jag ska hinna fånga den på bild.

Det värsta av allt var nästan makens bortförklaring. Han kunde i alla fall ha sagt “men det var ju frost förra veckan så jag trodde att jag fick köpa bananer igen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *