Man ska ta hand om alla vaccinationer själv

Maken tog gullefjunet till vårdcentralen för att vaccineras idag. Eller som gullefjunet kallade det “jag har varit hos doktorn och fått en ablation för att vi ska åka till Turkiet”. En ablation är en hjärtoperation för att behandla förmaksflimmer så det var inte det hon fick.

Besöket var i alla fall extremt stressigt för mig. För mitt i besöket så ringde maken till mig och bad mig att vara nära telefonen om han behövde ringa. Maken och BVC skulle nämligen försöka lista ut om hepatit b ingår i barnvaccinationen i England. Till sin hjälp hade de journalen från vaccinationerna som påbörjades i England och journalerna från när de avslutades i Piteå. Som extra hjälp på traven hade jag sagt åt maken att jag var 99% säker på att hon har exakt samma skydd som barn som är helvaccinerade i Sverige. Men jag bad honom att se till att de kollade i alla fall, för det känns onödigt att över-vaccinera.

Sköterskan hade vandrat iväg med journalerna för att prata med en läkare och då ringde maken mig och tyckte att “det är ju bara en massa förkortningar” och jag tyckte att “de är sjukvårdspersonal, det är deras jobb att förstå sig på förkortningar även om de är på engelska, vaccinationsförkortningar bör väl för fan vara universala” och då sa maken “jag ringer om de ställer några frågor som jag inte vet svaret på”.

Vi la på och när han inte hade ringt efter 10 minuter blev jag helt orolig för helt plötsligt var jag övertygad att de inte skulle klara av att reda ut vilka vaccinationer hon redan har och vilka hon behöver utan min hjälp. Så jag ringde maken för att assistera och då svarade han inte. Då behövde jag nästan en spruta för mitt höga blodtryck. Man kan faktiskt inte ringa och säga att man ringer om man behöver hjälp och sedan inte ringa för att få hjälp, för då har jag ju redan börjat förutsätta att min hjälp kommer att behövas.

Det slutade i alla fall med att hon fick en spruta och ett Skalman-klistermärke. Nästa gång det ska vaccineras någonting så blir det jag som går så att jag har kontroll på situationen. Om man beställer en vaccination vill man ju inte att hon ska komma hem och ha fått en ablation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *