Palt med lingonsylt och smör

Om man bor i Piteå och har en blogg måste man ha foton av Pitepalt på bloggen. Det är regeln. Jag minns inte om jag redan har palt på bloggen. Jag kan faktiskt inte minnas alla litterära mästerverk jag har producerat. Därför kommer det en bild på palt nu.

Palt med lingsylt och smör

Nu vill ni såklart veta hur man gör palt.

Först skalar farsan man potatis. Sen maler farsan man den i en kvarn. Om man inte har någon kvarn kan man riva den med rivjärn. Sen häller morsan man allt i en assistent och blandar i mjöl och salt. Lagom mängd av allt.

Sen rullar morsan och farsan man paltarna med fläsk i mitten.

Sen kokar man paltarna i en gryta i typ en timme. Maten är alltid klar halv fem.

PaltgrytaSen äter man palten med lingonsylt och smör och dricker mjölk till. Första gången maken skulle äta palt frågade han om han inte kunde få vin eller öl till. Det fick han inte för det är förbjudet. Det är också en regel. Man dricker mjölk till palt.

När man har tagit några tuggor frågar mamma alltid “blev den bra?”. Det blir den alltid. Palt är jättegott. Om jag skulle dömas till döden för något fasansfullt brott och fick välja en sista måltid skulle jag välja palt. Så man svarar “det är supergott”. Två tuggor senare säger mamma alltid “den blev lite osalt” eller “den blev lite för salt”.

Jag fattar aldrig vad hon menar, för den smakar alltid likadant.

När alla har ätit klart tar pappa upp paltarna som är kvar på ett fat för att kallna. Samtidigt räknar han de som är kvar. Sedan får alla redogöra för hur många paltar de har ätit. Pappa adderar ihop alla siffrorna och informerar om hur många paltar det blev under dagens paltkok. Igår blev det 31 paltar. Imorgon ska jag äta stekt palt till lunch.

Ja då tror jag att jag har uttömt ämnet palt för den här gången.

5 thoughts on “Palt med lingonsylt och smör”

  1. Hädare! Palt och kroppkakor är INTE samma sak. Den förstnämnda är som sagt supergod, medan den andra är helt OK.

    1. På pappret är det ju i princip samma sak. Fast jag vet inte hur kroppkakor smakar, har aldrig ätit det. Det skulle kännas som ett svek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *