Solvalla

Idag har jag och brorsan varit på Solvalla. Jag har grundkunskaper om trav. Vi brukade följa våra föräldrar på Skellefteå-travet när vi var små och en gång i tiden var jag faktiskt ganska bra på att tyda ett travprogram. Jag brukade fatta förkortningarna och kunna dra vissa grundläggande slutsatser. Men jag har lagt av mig litegrann. Det var länge sedan jag var på trav.

Så brorsan fick ansvara för v86an. När allt var klart gav den 488606 kr. Vi hade 5 rätt. Det gav ingenting.

Det var kul ändå. Jag gick på toaletten där i början och brorsan var väldigt imponerad när jag kom tillbaka och hade med mig en utskrift av “sträckfördelningen i procent” som jag hade printat ut i en automat i receptionen. Jag kände mig själv ganska nöjd med den bedriften.

En gubbe i sjuttioårsåldern hjälpte mig med det. När jag stod och stirrade på apparaten och tänkte att jag borde trycka ut något nyttigt ur den kom han fram och frågade mig om jag behövde hjälp. Då sa jag att jag skulle vilja ha ut något om vilka hästar som var med så att jag kunde kolla vem som hade finast namn. Gubben sa att det inte gick och föreslog en lista med streckprocent. Så då slog jag till med det.

Som jag sa fick brorsan sätta ihop vårt system. Men jag tog också en kupong och gjorde en rad eller vad nu proffsen kallar det. Sen bad jag brorsan räkna vad det skulle kosta. Han räknade ihop och fick det till 4 kr. Han sa att det var pinsamt och att jag fick lov att rita dit några streck till. Så då gjorde jag det och kom upp i 24 kr. Det systemet sprack i första loppet. Brorsan frågade om jag enbart hade valt ut mina hästar efter namn. Så var det dock inte. Jag hade kollat litegrann på hästarna som sprang omkring på banan och kollat vilka som hade fin färg och man/svans också.

Slug som jag är så satte jag dock inte alla mina pengar på en häst (eller ett system). Jag spelade minsann  en tjuga på fyran som vinnare i första loppet också. Han blev diskad på startsträckan för att han galopperade. Men jag kände mig ändå nöjd med hästskrällets insats. De flesta hästar som blir diskade tidigt brukar springa ut på stallbacken och gömma sig innan loppet är slut. Men min diskade häst han fullföljde minsann. Jag hade valt ut en häst som galopperade in i mål. Som en annan dåre. Hästen eller kusken, vad vet jag om vem det var som var inkompetent.

Sen var det ett sådant där lärlingslopp. Då frågade jag brorsan om det var hästarna eller kuskarna som var lärlingar. Av hur mycket brorsan skrattade räknade jag ut att det var kuskarna.

Men tro inte att jag kom hem tomhänt. Jag fick faktiskt med mig en penna hem. Den kostade bara en tia, så den var billigare än den där galopperande hästen. Jag var nämligen tvungen att köpa en penna för att brorsan lånade min. Sen lämnade han den på ett bord så på penn-kontot gick jag plus-minus-noll om man inte räknar den där tian som min Solvalla-penna kostade.

Solvalla penna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *