Vad är plankstek egentligen??

I över ett års tid har jag gått och tänkt på plankstek. Inte konstant alltså, men då och då har jag tänkt att jag måste blogga om plankstek men det har inte blivit av. Plankstek dyker ju upp i Facebook-flödet då och då men den rätta inspirationen har inte infunnit sig.

Idag såg jag en plankstek på Facebook och då tänkte jag att “nu MÅSTE jag blogga om plankstek”. Det känns som ett tvång att berätta för världen att jag inte förstår mig på plankstek. Vad är vitsen med plankstek? Vad ÄR plankstek??! En stek på en träplanka? Och lite mos och jox. Har jag missat nått? Refererar plankningen till något annat än träbiten?

Steker man den först innan man lägger in en träbit med en stekt stek på i ugnen? Varför lägger man en stekt köttbit på en träbit och stoppar in den i ugnen? För man lägger väl inte in köttbiten rå va? Jag är ju ingen mästerkock men det låter ju inte troligt. Smakar den mindre torrt och bättre om köttet har legat på en träbit? Kan den inte ligga på en skärbräda på bänken en stund i så fall?

Disken? Hur ligger det till med disken efter plankstek? Trä som suger till sig en massa blöt skit och där lägger man en köttbit, mos, bacon och tomater som vattnar av sig. Och sen gör man plankstek på samma bräda igen 18 månader senare. Är inte det lite äckligt?

Jag fattar inte. Jag har ingenting emot skärbrädor. Jag äter ofta smörgåsar som jag har gjort på skärbrädor. Men för mig verkar plankstek snarare vara en estetisk upplevelse – en ohygienisk sådan dessutom – snarare än en smakupplevelse.

Så är det i alla fall med mina smörgåsar. De smakar exakt likadant om jag gör dem direkt på bänken som om jag gör dem på skärbrädan. Det ser kanske något snyggare ut på skärbrädan men om jag gör dem på bänken så slipper jag diska och kan sopa ner smulorna på golvet sen.

3 thoughts on “Vad är plankstek egentligen??”

  1. Plankstek är en av storsäljarna på en av restaurangerna som Batman jobbar på. Jag förstår inte heller hypen med dem… men men. Där har de i alla fall bara moset i ugnen (och tre snygga spritsade kluttar, inte så som man gör det hemma… såserna serveras bredvis istället), det andra läggs på efterråt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *