Varför ljuger man för barn egentligen?

Det slår ju bara tillbaka förr eller senare.

Gullefjunets farfar dog innan hon föddes. De första åren visste hon ju inte vad en farfar var så då undrade hon inte över det här. När hon blev lite större så upptäckte hon dock att hennes kompisar hade något som heter farfar. Då började hon fråga varför hon inte hade någon farfar.

Hon var inte jättegammal när hon började fråga så vi förklarade att han var död och bodde i himlen. Sen dess har hon fått följa med till hans grav och hjälp till att plantera blommor. Den gången var hon så upptagen med själva planteringen så blev det inga frågor om hur graven och himlen hängde ihop så vi behövde inte ta itu med frågeställningen då.

Men igår när vi flög till Luleå så kom det här med att “bo i himlen” tillbaka.

Gullefjunet älskar att flyga. Det är ett evigt surr om “När börjar vi köra fort” och “Kolla vad nära staden är” och “Jag ser ett annat flygplan jättenära oss”.

Själv har jag blivit lite flygrädd på äldre dar så jag sitter där och försöker se cool ut för att inte skrämma henne och tänker “Varför gasar piloten NU, glömde han att göra det när vi lyfte?”. Och “Varför svänger vi nu? Luleå ligger norrut, är vi verkligen på väg norrut eller har piloten bestämt sig för att svänga mot Kaknästornet eller någon sorts bergvägg som jag inte visste fanns i trakterna?”. Och “Var såg du ett annat flygplan? HUR nära? Peka vad du menar??”.

När piloten slår av säkerhetsbältes-skylten brukar jag känna mig trygg igen, i alla fall tills det är dags att landa. Jag vill vara nere på marken eller längst uppe i luften. Då känns det okej. Det mittemellan tycker jag inte om.

Just när jag hade andats ut uppe i luften igår så vände sig gullefjunet till mig och frågade “Varför har ni sagt till mig att min farfar bor uppe i himlen? Han är ju inte alls här!”.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara. Jag funderade på att säga “Det får du fråga pappa om, det var han som hittade på det där med himlen”. Fast jag sa inte det för jag kände mig lite osäker på om det verkligen var han som hittade på himlen eller om det var jag som hittade på det. Så jag sa att himlen var jättestor och att de som bor i himlen bor mycket högre upp än vad flygplanen flyger.

Då sa gullefjunet att hon minsann visste att farfar bodde i sin grav. Det var då jag, för mig själv, började att ifrågasätta varför man håller på och hittar på saker att säga till barn för att förklara saker som man själv inte vet någonting om. Jag tror ju inte själv på himlen så jag vetesjutton varför jag tyckte att det var lämpligt att komma undan att förklara att det finns saker som jag inte vet med att hitta på att någon bor i himlen.

Jag kände mig dock lite trängd där upp i himlen i flygplanet så jag fortsatte att gräva ett hål som jag inte kunde komma ur genom att säga att “farfars kropp bor i hans grav men hans själ bor i himlen”.

Då ville hon veta vad en själ var. Kan någon svara på vad en själ är? Jag bara freestylade och sa att själen “är den man är, typ vad man känner, om man är glad, ledsen, lycklig och så där…”.

Hon bara stirrade på mig helt oförstående och jag förstod precis hur hon kände för jag fattade då inte heller vad det jag sa betydde. Hon frågade “Betyder det att farfars skelett är här upp i himlen?”. Då svarade jag “Nej, hans skelett bor i graven och hans själ bor i himlen – vill du ha ett nytt tuggummi?”.

Jag får lov att prata med maken om det här. Nästa gång lär det inte räcka med ett tuggummi så jag tror att vi får lov att börja behandla barnet som den intelligenta varelse hon är och förklara att himlen är en symbolik och att döden är en grej som vi inte vet någonting om.

Jag kan tycka att det är lika bra att vi tar tomten på samma gång.

One thought on “Varför ljuger man för barn egentligen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *