Vi som inte vet om vi har höns

Jag gillar ju att utforska andras hobbys. Jag blev ju tex utbildad av Vera i scrapbooking och det var ju min grej så nu har jag en massa scrapbookingpapper och ingen tid att pyssla. Och Geocaching utforskade jag. Det var inte alls min grej så jag testade bara fältstudierna ett par gånger. Det var en för myggig hobby för min smak så därefter nöjde jag mig med att läsa geocaching-forums på nätet.

För ett tag sedan fick jag dock ett tips av en kompis på Facebook som har höns. Hon tipsade mig om en hönssida. Jag kände absolut att jag var tvungen att utforska hönssidan. Oftast är det inte hobbyn eller intresset som är märkligt – det är folket som skriver på forum och gruppsidor som är fascinerande. Så jag gick med i hönsgruppen på Facebook som heter Vi som har höns.

Den här gruppen kan bäst sammanfattas som väldigt aktiv. Nu för tiden när jag inte loggar in på Facebook så ofta som jag gjorde förr så kan jag få scrolla hur länge som helst innan jag hittar någonting som någon jag känner har skrivit för det är så många hönsinlägg på min vägg.

Jag måste naturligtvis går ut ur den här gruppen. Jag har studerat färdigt. Men jag ville ju blogga om hönsgruppen först och det har jag inte riktigt hunnit. Så jag har varit medlem alltför länge, men nu ska jag gå ut ur den.

Vet ni vad den vanligaste frågan i gruppen ‘Vi som har höns’ är? Det är frågan “Höna eller tupp?”. En gång var det någon som la upp en bild på fem tuppar och en höna och skrev “Jag köpte sex hönor men nu börjar jag undra – vad tror ni?”. Det här var när jag var nästan ny i gruppen och jag bara stirrade på bilden och räknade fem tuppar och en höna och undrade hur tupparnas ägare inte kunde se att hon hade fem tuppar.

Nu när jag har varit med ett tag vet jag att det finns jättemånga hönsägare som inte vet om de har höns eller tuppar.

Jag vet också att det finns jättemånga hönsägare som blir rent ut sagt aggressiva om någon nackar en tupp eller höna och lägger upp bilder på sin nackade fågel i hönsgruppen. Å lika många som blir aggressiva över att andra blir upprörda över att vissa är så känsliga över att se en kycklingmiddag på bild innan den är tillagad.

Hönshus är ett annat frekvent ämne. Folk försöker sälja lekstugor och gamla husvagnar som “det perfekta hönshuset”. De diskuterar strömförbrukningen av värmelampor i oisolerade hönshus. Ett av de mer underhållande inläggen var när någon frågade något om ett hönshus och en vänlig själ erbjöd sig att visa bilder på hur fint de gjort sitt hönshus. Ingen svarade och ville se. I fyra hela timmar höll personen ut innan hon till slut la ut bilder på sitt hönshus trots att ingen av dessa 13000 hönsintresserade medlemmarna uttryckte något intresse av att se några bilder på hönshuset. Trodde de verkligen att de skulle kunna slippa?!

Den längst till vänster på den här bilden är i alla fall en tupp för er som undrar.

tupp

One thought on “Vi som inte vet om vi har höns”

  1. Som mångårig medlem i ovan nämnda FB-grupp, kan jag faktiskt bara hålla med om analysen. Spot on! Själv har jag just nu en tuppkyckling i hönsgården (och ja, det är ingen tvekan om att det är en tupp) men ändå så tänker jag dagligen “jamen… det kaaaaan ju vara en väldigt tidig höna”. ? ? ? Hoppet är det sista som överger människan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *