Den vilda jakten på tiokronan

Vissa människor är så snåla att snålheten övervinner förståndet.

Tänk er att jag står i kassan i en hypotetisk butik en dag för att hjälpa till. Inte min egen webbutik, utan en fysisk butik. Då kommer det in en snålkärring en gammal dam för att handla. Hon ska ha ett stearinljus som hon ställer på disken.

Kärringen (jag orkar inte hålla på och stryka över kärringen, nu kallar jag henne för en kärring också får ni tänka er en gammal dam) inleder med att säga “Vad dyra ni är”. Eftersom jag inte äger den hypotetiska butiken vet jag ingenting om prissättningen så jag svarar artigt “Jaså?”.

Då berättar kärringen att hon sett ett identiskt ljus för 69 kr i en annan butik, och här i butiken kostar det 79 kr. Sedan rabblar kärringen upp priserna på ljus i andra storlekar som hon sett i den andra butiken och jämför dem med priserna i den hypotetiska butiken.

Hypotetiskt sett skulle man kunna tänka sig att jag vid det här laget är ganska irriterad på snålkärringen. Men eftersom den hypotetiska butiken inte är min känner jag naturligtvis hypotetiskt att jag inte kan läxa upp kunden eftersom hon inte är min kund. Jag säger “Jaha”. Hypotetiskt alltså, är det vad jag säger.

Då säger kärringen “Det var förstås en webbutik, det är kanske annorlunda där”. Jag svarar bara “Mmm”. Jag säger inget om lokalkostnader eller något annat som korrekt skulle kunna uppfattas som att jag idiotförklarar kunden.

När den här hypotetiska händelsen är över kollar jag upp den där webbutiken som snåljåpen pratat om. Mycket riktigt kostar ljuset 69 kr på nätet. Frakten kostar däremot 39 kr. Totalsumma för ljuset (om man ingenting annat köper) blir 108 kr.

Alltså är ljuset i den hypotetiska fysiska butiken, som kärringen tyckte var så dyrt, 29 kr billigare.

Detta är alltså en hypotetisk historia. Eventuella likheter med personer eller händelser i måndags är rena tillfälligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *