Vadå spydigt?

Vi har lite “business” kvar i England. Pensioner och konton och grejer. Det är bara sju år sedan vi gifte oss så jag har inte “hunnit” namn- och adressändra alla. Allt sånt är så sjukt jobbigt i England.

När man ska adressändra ska de ha två “proof of addresses”. Det ena ska vara ett kontoutdrag från en bank och det andra ska vara en utility bill (hyra, vatten, el, gas, fast telefon). Ofta ska de vara i original eller vidimerade kopior.

När man ska namnändra är det ännu jobbigare. De brukar tom föreslå att man ska skicka sitt pass till dem. Vem skickar sitt pass på posten liksom? Man vet ju aldrig när de tänker skicka tillbaka det eller om de tappar bort det på vägen.

Nu måste jag i alla fall namnändra en grej. Så vi har brevväxlat en längre tid (månader) jag och det här företaget. Till slut författade jag ett brev och visade det för maken och frågade om han tyckte att det hade rätt “ton”. Han skrattade och sa att det var “lite spydigt”.

Jag vet då inte vad han menar. Så här skrev jag. Vad tycker ni?

“Dear X,

Re: Account number XXXX

As requested I have enclosed a copy of my marriage certificate. I hope you will agree that it is pretty (the original is in colour). However, here in Sweden the official marriage certificate isn’t much good as a legal document.

Instead Sweden have a population register which is run by the Swedish Tax Agency where things like marriages and name changes are recorded. This is where Swedish companies do their KYC checks to verify names and addresses. In this country we do not have a practice of solicitors, judges or embassy staff spending their time certifying documents. The Tax Agency is Big Brother Extraordinary and no further certifying is required.

I have therefore enclosed a translated and signed and stamped extract from the Tax Agency population register.

I hope this is sufficient to verify my married name.

Yours sincerely,”

Observera att detta inte är något skämt som jag har suttit och hittat på här på bloggen. Brevet ligger på posten. Jag ÄR verkligen den sortens person som sitter och skickar sådana här brev till banker och liknande institutioner.

Notera också att jag återigen fick användning av min nya regel-kategori. Den håller faktiskt på att etablera sig som min egen favorit-kategori. Den är så användbar när man egentligen känner för att dunka huvudet i väggen eller slita ut hårtussar.

Vigselbevis

6 thoughts on “Vadå spydigt?”

  1. Du är inte ensam. Jag gör så med. Och jag tyckte inte att brevet var spydigt. Rakt på sak. Välformulerat och förklarande.

    Och vigselbeviset ÄR ju fint. Totalt värdelöst som någon form av offentlig handling. Men fint.


    /anna-karin

  2. Fantastiskt, spydighet är en av dina starkaste (och roligaste sidor)! Vad tror du om chanserna att den engelska banken uppskattar brevet och gör som du säger?

  3. Ja, men det är ju så det är! Snacka om krångliga system! Här är detju bara en knapptryckning hos skatteverket.se och vips så skickar de personbevis liksom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *