Företag som försöker hota bloggare till tystnad

Jag fick ett email om en ny bloggkatalog med kvalitetsbloggar. Jag erbjöds att vara med i katalogen i utbyte mot att länka till en webbutik som sidan hade ett samarbete med.

Jag emailade ett svar med beröm till idén bakom bloggkatalogen. Däremot avböjde jag att vara med och skrev ”Jag är dock inte intresserad av att blogga om eller länka till webbutiken. Jag skulle i och för sig kunna skriva ett väldigt roligt och negativt inlägg (i stil med detta) om en webbutik som inte har några produkter alls upplagda men ändå vill att man ska blogga om dem. Men jag gissar att det inte är det ni är ute efter ☺?!”

Jag väntade mig självklart inget svar på detta. Men jag fick ett som började ”Jag förstår inte varför det skulle vara någonting negativt att inte ha några produkter i en webbshop.” Emailet var inte helt lättläst, påbörjade meningar som inte avslutades och aningen osammanhängande. Långsiktig och strategisk marknadsföring nämndes dock.

Road kunde jag inte låta bli att svara Det kommer säkert att gå jättebra för er, både med er bloggkatalog och er webbutik utan produkter, med tanke på ditt välskrivna email.  Jag kanske tänker om och bloggar om er trots allt!”

Webbutiken var dock alltför ointressant för att jag skulle ha några riktiga avsikter att blogga om den.

Men då svarade Emma, som tjejen hette, En god rekommendation är att inte börja smutskasta någon här. Man vet aldrig var det slutar.”

Men oj, usch och fy, hon hotar mig ju, tänkte jag, ska jag polisanmäla hotet?

Så nu känner jag att det är säkrast att göra som de vill och blogga om webbutiken och länka som Emma bad om i sitt ursprungliga email.

iSaker.se heter webbutiken. De säljer skal till iPhone 4 / 4s och iPhone 5. Skal som är guldkorn med hög kvalitet.

När man klickar för kategorin för iPhone 4/4s skal så finns det inga produkter upplagda. Däremot kan man läsa att om man letar efter skal till sin iPhone 4 så har man kommit rätt. Man kan också läsa om skillnaderna mellan iPhone 4 och 4s. ”För dig som inte förstått riktigt vilken telefon som kom senare var det alltså iPhone 4s” får man också veta. Kategoribeskrivningen avslutas med ”Vi hoppas att du hittar det du letar efter”. Om man letar efter telefonskal kan det naturligtvis hända att man känner att man kammat noll. Men om man letar efter information om vilken iPhone som kom först så har man ju fått svar.

I kategorin för iPhone 5 skal finns det inte heller några produkter. Det är ju inte så konstigt eftersom iPhone 5 inte har släppts på marknaden ännu. Sidan utlovar dock ett uppdaterat nyhetsflöde med information om när telefonen väntas släppas. Det är ju bra. Utifall att världens media skulle missa att rapportera om Apples nya telefon när den lanseras.

Kila över till butiken och titta. Ni kommer att känna att kundupplevelsen är så stor att istället för att köpa ett iPhone skal i en butik som HAR skal så kommer ni att återvända till den här butiken varje dag tills det dyker upp skal i butiken som ni kan köpa.

Om företagets långsiktiga marknadsföringsstrategi var att få mig att skriva om dem så är ju deras marknadsföringkampanj on a roll nu. Allt de behöver nu är lite produkter i butiken.

4 thoughts on “Företag som försöker hota bloggare till tystnad”

  1. Skojar du? Är det ett skämt? Det här var den jävlat sämsta webshop/affärsidé jag har sett. Inga produkter? “Så här ser en iPhone ut”? Sidan har lite av en särskolekvalitet och jag känner att det skulle kunna vara ett projekt i särgymnasiet att “göra en hemsida”. Vilken jävla nolla! Emma, var det? “Man vet aldrig var det slutar”? Loser, nanting!

    En webshop utan produkter? Jag kan inte sluta himla med ögonen. Vilket fail!

    Kanske detta vore något för Kanal 5s nya satsning “100 dumskallar med Filip och Fredrik”?

  2. Jag känner att det kanske är någon som har massor med småbarn som kläckte affärsidén samt formulerade brevet. Själv har jag som bekant bara ett barn men kommer ändå på mig själv med att säga saker som “vi kanske skulle ersätta all vår mat med blomkål, tänk vad som skulle hända då” högt.

    1. Eller så var hon full. Det sista e-mailet där hon “rekommenderade” saker kom vid midnatt på en lördag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *