Anledningar att hata vintern

Det finns många anledningar till varför man ibland kan känna sig lite hatisk mot vintern. Kyla, snö, mörker och dåligt bilföre är några exempel.

När man får barn kan man lägga några till saker till listan. Overall, fleecekläder, overall, vinterdojor, overall, handskar, overall, halsduk, overall, mössa, overall.

Jag hatar overallen.

Om det gick till så att man sa “nu ska vi gå ut, ta på dig overallen” också gjorde ungen det skulle det inte vara så farligt. Det är dock en väldigt romantiserad bild av hur det är att klä på barn. Det går inte till så. Istället låter det “kom och ta på dig overallen, kan du ta på dig overallen, ska jag hjälpa dig ta på overallen, nu får du lov att komma hit och ta på dig overallen, man måste ha overall när det är kallt ute, om du inte tar på dig overallen kan vi inte gå ut”.

Det är asjobbigt. Man kan bli tokig för mindre. Till slut tappar man ju tålamodet. Man vet att det är fel, men ofta slutar det ändå med att man tar till sitt vapen. Man ser ingen annan råd. Man drar fram aja-baja-fingret.

Aja-baja-finger

Sen drar man alla varianter av “ta på dig overallen” som man kan igen. Men nu står man även och vickar på aja-baja-fingret. För att visa att nu är det allvar.

Alla som har barn vet hur effektivt aja-baja-fingret egentligen är. Det brukar sluta med att man får lyfta upp barnet och manövrera på overallen under skrik, gråt, bensprattel och armviftande.

Våren kan inte komma snart nog just nu.

7 thoughts on “Anledningar att hata vintern”

 1. Åh vad jag känner igen detta! Höll på en hel vinter när dottern var ungefär i Gullefjunets ålder, det slutade med att jag gav upp. Hon fick gå till dagis i natlinne och prickiga gummistövlar med endast armarna istuckna i overallen. Kläderna fick jag bära under armen, fick många konstiga blickar av förbipasserande men jag stålsatte mig. Dottern var nöjd och vi slapp bråket på morgonen!

   1. De tog det med ro och var ganska nöjda faktiskt, de döpte henne till Siri lejonskrämmerskan eftersom hon kunde skrämma lejon med sitt humör varje morgon innan vi införde denna rutin. Nu blev alla nöjda och glada. PS vi hade max 100 m till dagis om nu någon undrade så risken för nedkylning var minimal om nu någon undrade

 2. Jag har haft “jobbiga” barn som alla andra, men aldrig overallproblem och aldrig ajabajafinger. Förlååååt om jag låter präktig! Det är inte meningen.
  Om man tycker att det är kul ute kan ett barn inte få på overallen fort nog. Om man morgontrött ska dra iväg till dagis när man borde sova, eller något annat omänskligt jobbigt så blir det värre 😉
  Om man inte hittar något annat sätt att överleva än att släpa iväg de stackars barnen i ottan, så är sovsäck ett alternativ. Bär ut barnet till bil eller vagn och stoppa om på ett säkert sätt med kuddar och säkerhetsbälte. Bär in barnet sovande på dagis och allt är frid och fröjd.

  1. Men.. hur menar du nu?? Vem kan lämna ett sovande barn på förskolan?? Hur vet du hur barnet mår på morgonen om det sover och när ska barnet få i sig frukost??

   Mvh, Åsa

 3. Igenkänning när den är som bäst! Ibland, när jag har mer tålamod, så brukar jag fråga sonen om han ska följa med till balkongen så får han känna hur kallt det är och så får han bestämma sen om han vill ha overall eller inte. När man väl står där så säger jag alltid lite präktigt att brrr, urs vad jag fryser, fryser inte du?! Det har aldrig hänt hittills att han inte har velat ha på sig den. Men det blir det väl snart ändring på kan jag tro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *