Att byta halvljuslampa på en Volvo

Igår var jag på Forslunds och köpte en ny halvljuslampa till bilen. Drygt 400 spänn ville de ha för lampan + arbetet att byta den. Så då tog jag bara lampan. Idag tog maken lampan och bilen till farsans garage för att byta den.

45 minuter senare ringde maken för att säga att det tog lite längre tid än han räknat med, och att farsan också var där för att hjälpa till nu, och kunde jag hämta på dagis.

En halvtimme senare när jag kom dit hade de gett upp. När jag frågade vad problemet var så “kom de inte riktigt åt”. Jag tyckte att de skulle öppna huven igen så att jag fick titta, men det ville de inte för “det går inte, det är för trångt”.

Jag insisterade i alla fall. Sen petade jag upp fjädern och sen petade jag loss lampan. Inte på nolltid, men efter typ 10 minuter.

När man har kommit så långt ska ju den nya lampan tillbaka också. Då tog pappa och maken över igen.

De tittade och diskuterade och bände och petade. Tappade ner lampan i motorn. Fiskade upp den och fortsatte. Till sist fick jag prova. Tappade ner lampan in i kåpan där hela skiten sitter. Fiskade upp den och fortsatte. Man skulle liksom styra in en lampa genom ett hål i en konstig vinkel där man inte ryms att böja på handleden och ingenting ser. Efter mycket meckande fick jag dit lampan. Sen petade pappa tillbaka fjädern. Finalmomentet är då alltså att kontakten ska på.

Männen satte igång och samarbetade igen. Blodvite uppstod.

Jag stod tittade på och väntade på min tur. För jag visste att min tur skulle komma. När det äntligen blev min tur störde de mig hela tiden. Maken genom att komma med en massa olika verktyg som mejslar och tänger som han tyckte att jag skulle testa att använda. Pappa genom att stå och säga “får jag prova igen”. Trots dessa störningsmoment lyckades jag till sist hitta rätt i blindo och trycka dit kontakten.

När allt var klart sa jag till maken “Visst är jag en duktig bilmekaniker?”. Då förringade han min insats genom att svara “Framför allt har du mindre händer”.

Fast jag bidrog med intelligens också, för det var jag som kom på åt vilken håll man skulle trycka fjädern för att få upp den. Utan mig skulle de aldrig ha fixat det. De skulle ha fått åka till Forslunds och betala 300+ spänn för att få lampan bytt.

Lampan har i alla fall tre personers fingeravtryck på sig, och sådana där lampor ska man ju helst inte ta på, så den går säkert sönder igen om någon vecka. Då får vi göra om alltihop igen.

5 thoughts on “Att byta halvljuslampa på en Volvo”

  1. Men nästa gång kommer det ju gå superlätt! Sedan kan du byta lampor till andra personer som har samma bilmärke, man får ju inte jobba svart men det kan hända ett de vill ge dig en hundring eller så. Bara för att vara hyggliga.

  2. [bortplockad länk till YouTube som heter How to remove and install headlight in Volvo s70 v70 XC70]
    Ser inte alls svårt ut 😉

    1. Så där mycket plats fanns det inte i vår bil, det skulle inte gå att använda en skruvmejsel i ytrymmet.

  3. haha 🙂 jag har försökt byta lampa på en Renault, och det känns som att det var ungefär samma problem där! Förstår inte varför de har gjort lampbyte så väldigt krångligt. Inte användarvänligt direkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *